Artikel

12 gode råd om storm­vejr: Sådan sikrer du dit hus mod storm


Storm, blæst og masser af regn. Kan dit hus holde til det? Få 12 gode råd fra vores faste ekspert, så du kan sikre dit hus mod det næste stormvejr.

Portrætbillede af Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent.

I tvivl om, hvordan du sikrer dit hus mod stormvejr? Få 12 gode råd fra vores faste ekspert.

Har du husket at sikre dit hjem mod stormskader?

Stormskader kan nemt komme til at koste dig dyrt, hvis skaderne er alvorlige.

Men hvis du forbedrer dig på stormen og løbende vedligeholder dit hus, kan du faktisk være med til at undgå nogle af de skader, der kan opstå, når vejret byder på storm, blæsevejr og masser af regn.

Vi har derfor spurgt byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, Bo Halm Andersen, om at komme med sine 12 bedste råd til, hvordan du kan sikre dit hus mod storm.

1. Luk døre og vinduer

Bo Halm Andersen anbefaler, at du starter med at tjekke om dine døre og vinduer er lukket tæt til.

”Det giver næsten sig selv, at du skal huske at lukke både døre og vinduer, når der er storm. Og sørg for at tjekke, at dine døre og vinduer slutter helt tæt,” lyder rådet fra Bo Halm Andersen, som tilføjer, at det ikke kun er dit hus, du skal holde øje med.

”Husk at det ikke kun gælder for din bolig. Det gælder også for dit skur, drivhus, anneks, stald eller andre bygninger, hvor der er døre og vinduer, der kan blæse op, når stormvejret rammer.”

Tjek også, at boligens vindueshasper og greb er, som de skal være.

Hvis de er i stykker eller er løse, kan du risikere, at dine tætningslister ikke slutter helt tæt mod vindueskarmen. Og så kan der opstå skader, som følge af at kraftig vind og slagregn rammer din bolig.

NRGi rådgiver går rundt om et hus

Husk at gå en tur rundt om dit hus og fjern løse genstande, inden stormen kommer.

2. Fjern løse genstande

Gå en tur rundt om dit hus, inden stormvejret for alvor begynder. Her er det blandt andet vigtigt, at du fjerner løse genstande, der kan blive fanget af det kommende blæsevejr.

”Undgå at løse genstande kan flyve rundt på din ejendom og gør skade. Stil havemøbler, parasoller, grill, cykler, skraldespande, blomsterkrukker, fritstående fuglefoderhuse og andre lignende løse genstande et sikkert sted, fx i et skur eller garage, så de ikke flyver rundt i stormvejret og kan forårsage store skader på din bolig eller bil.”

Hvis det ikke er muligt at stille alle dine løse genstande inden for i læ, kan du binde nogle af tingene sammen og stille dem op ad en væg, så risikoen for at de blæser væk i stormvejret bliver minimeret.

NRGi rådgiver står på en stige og tjekker taget på et hus

Find gerne stigen frem og tjek taget på dit hus - hold særligt øje med ødelagte tagsten- eller plader.

3. Tjek dit tag

Når du nu alligevel er i gang med at gå en tur rundt om dit hus, kan du også benytte lejligheden til at kigge på dit tag.

Taget på dit hus skal nemlig holde til en del, når det stormer. Derfor er det også vigtigt, at du løbende holder øje med det.

”Gør det til en vane at tjekke dit tag minimum én gang om året. Og gør det gerne en ekstra gang eller to, hvis vejrudsigten melder, at der er en storm på vej. Se efter, om tagsten og tagplader ligger korrekt og er tæt i samlingerne og tjek at de ikke er gået i stykker eller er løse,” forklarer Bo Halm Andersen.

Hvis du opdager, at der er skader på dine tagsten eller tagplader, bør du kontakte en håndværker, der kan udbedre skaden, inden den næste storm kommer.

”Det er altid en god idé at få overblik over, hvordan du er dækket i tilfælde af stormskader.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

4. Få styr på dine forsikringer

Inden en storm rammer dit hus og måske forårsager en masse skader, er det vigtigt, at du har overblik over, hvordan du egentlig er dækket forsikringsmæssigt, hvis uheldet er ude.

”Det er altid en god idé at få overblik over, hvordan du er dækket i tilfælde af stormskader. Og lige så vigtigt, hvordan du ikke er dækket. Det er aldrig rart at stå med en stormskade og efterfølgende finde ud af, at din forsikring ikke kan hjælpe dig. Så sørg for at undersøge det, inden det er for sent,” siger Bo Halm Andersen.

5. Pas på hegn og stakit

Har du stakit eller hegn på din ejendom?

Så kan det være en god idé at give det et servicetjek, inden en varslet storm. Ellers kan du nemt risikere, at det vælter og går i stykker, når stormen for alvor tager fat.

”Stakit eller hegn er en del af din bolig, som jeg også kalder for udsatte bygningsdele. Et hegn er jo ofte lavet for at skærme af for vinden og give læ, men når vindstyrken nærmer sig hård kuling eller værre, kan det hurtigt give fortabt over for naturens kræfter,” siger Bo Halm Andersen.

Hvis dit hegn eller stakit er lidt løst, kan du overveje at stabilisere det ved at opsætte støttende brædder eller bjælker, der går fra hegnet og skråt ned i jorden, så de bedre kan modstå vejr og vind.

”Sørg for at rense dine tagrender og nedløbsrør, så de er klar til dage med stormvejr og masser af regn.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
NRGi rådgiver lyser med en lommelygte ned i en nedløbsbrønd

Sørg for at rense dine tagrender og tjek dine nedløbsrør- og brønd.

6. Rens dine tagrender og nedløbsrør

Det danske vejr byder ikke kun på stormvejr. Det kan også byde på store mængder regn. Og fra maj til september er der endda øget risiko for skybrud.

Det er med andre ord vigtigt, at din bolig er klar til at tage imod en masse regn og til at få det ledt væk fra boligen, så det ikke giver vand- og fugtskader.

”Sørg for at rense dine tagrender og nedløbsrør, så de er klar til dage med stormvejr og masser af regn. Jeg anbefaler, at man renser sine tagrender minimum to gange om året. Om efteråret og om foråret. Så det er bare med at finde stigen frem og kravle op og fjerne blade, grene og andet skidt fra tagrenden,” fortæller Bo Halm Andersen, der også lægger vægt på, at du husker at tjekke din nedløbsbrønd.

Vidste du at ...

Der ifølge DMI i gennemsnit er 23 dage om året med skybrud? Det vil sige, at der falder minimum 15 mm regn på under 30 minutter.

7. Beskær dine træer

Stormvejr og træer kan være en rigtig dårlig kombination. Især hvis træerne står tæt ved din eller din nabos hus og der er risiko for at grenene kan brække af i stormen.

”Gå en runde i din have og rundt om din bolig for at se efter, hvordan dine træer har det. Er der træer, hvor grenene kan forårsage skader på din bolig eller bil, bør du sørge for at beskære dem, inden de falder ned i løbet af stormvejret,” siger Bo Halm Andersen.

Du bør også tjekke og vurdere, om der er risiko for at nogle af træerne kan vælte i en storm. I så fald, kan du overveje, om det giver mening at fælde dem.

Vidste du at ...

Ifølge Naturstyrelsen væltede stormen Bodil omkring 750.000 træer i 2013?

NRGi rådgiver undersøger murværket på et hus

Kraftig vind og masser af regn kan gøre stor skade, hvis der er revner på boligens klimaskærm.

8. Tjek husets sokkel og ydervægge

Revner og utætheder på boligens sokkel og ydervægge kan føre til vand- og fugtskader, hvis regnen pisker ind mod dit hus.

”Kraftig vind og slagregn kan være hård kost for din bolig. Særligt, hvis der i forvejen er sprækker og revner på husets sokkel eller ydervægge. Det gør det nemmere for vandet at trænge ind i din bolig og give skade. Så overvej at få det fikset, inden der kommer en storm eller sørg for at dække det af, hvis du ikke kan nå at få det repareret inden uvejret kommer,” lyder det fra Bo Halm Andersen.

NRGi rådgiver lyser med lommelygte på HPFi-relæ

Sørg for at have lommelygten klar, hvis strømmen går under en storm.

9. Vær klar til strømafbrydelse

Når stormen for alvor raser, kan det i visse tilfælde ende med at strømmen går i dit hus.

I de tilfælde kan det være god idé at have forberedt sig, inden lyset går ud.

”Sørg for at have lommelygter eller stearinlys klar, hvis det skulle ske at strømmen går i løbet af stormen. Du kan også med fordele finde andet udstyr frem, som du kan få brug for i løbet af stormen eller lige efter, at stormen har lagt sig. Det kan fx være spande, tæpper eller presenning, som kan være nyttigt at have styr på, så du ikke skal lede efter det, når du har allermest brug for det,” siger Bo Halm Andersen.

”Jeg kan ikke understrege det nok, men husk at blive inden for, når stormen raser.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

10. Bliv indenfor

Det kan være fristende at løbe ud i stormen, hvis du pludselig komme i tanke om, at du har glemt at stille grillen ind i carporten.

Men når stormen først er i gang, skal du blive inden for hjemmets fire vægge og vente på at stormen går over. Risikoen for at du kommer til skade, er ganske enkelt for stor.

”Jeg kan ikke understrege det nok, men husk at blive inden for, når stormen raser. Jeg har tidligere oplevet, at folk er gået ud i stormen for at sikre huset eller stille noget på plads, og hvor det er endt med personskader. Så pas på hinanden og bliv indenfor,” lyder opfordringen fra Bo Halm Andersen.

11. Få hjælp af naboen

Er du ikke hjemme, når stormen rammer din bolig?

Så er det en god idé at alliere dig med dine naboer og høre, om de kan gå en tur rundt om dit hus og sikre, at det er klar til regn og stormvejr.

Og det gælder naturligvis også omvendt.

”Det er altid vigtigt at hjælpe hinanden. Så hvis din nabo er udenbys, er det godt naboskab at hjælpe dem med at sikre deres hus, så de ikke kommer hjem til et hus, der er ramt af skader,” siger Bo Halm Andersen.

NRGi rådgiver og ægtepar kigger på et tag

Når stormen har lagt sig, er det vigtigt, at du undersøger din bolig for eventuelle skader.

12. Gå en runde om huset – efter stormen

Når regnen er holdt op med at sile ned uafbrudt og vinden ikke længere er på orkanstyrke, er det vigtigt, at du går en tur rundt om dit hus og tjekker, om der er sket skader på din bolig.

”Det er vigtigt, at du hurtigt får overblik over boligens eventuelle skader. Både så du kan melde det til dit forsikringsselskab, men også så du kan nå at begrænse skaden hurtigst muligt, hvis der er sket noget” forklarer Bo Halm Andersen, som tilføjer:

”Det er især aktuelt, hvis der er tale om vandskader. Her er det yderst vigtigt, at skaden bliver stoppet og minimeret, så du undgår store vand- og fugtskader.”

Hvis der er sket skader, er det vigtigt at du forsøger at begrænse skadens omfang, så den ikke udvikler sig yderligere. Og så skal du naturligvis melde det til dit forsikringsselskab.

Vil du læse mere?

Sådan Undgår Du Rotter Og Mus I Din Bolig

Stop skadedyrene: Sådan undgår du mus og rotter i dit hjem

De er her, men ingen ønsker at få dem på besøg. I 2019 var der 171.899 anmeldelser om rotter på landsplan – og det er derfor ikke så underligt, at eksperter råber vagt i gevær.

13.11.2020

Opna En Sund Bolig Og Et Godt Helbred

Jagten på det perfekte indeklima: Sådan får du en sund bolig

Vi tilbringer størstedelen af vores tid i hjemmet. Derfor er det også vigtigt, at vi passer på og værner om vores indeklima, så både huset og os selv kan forblive sunde og raske. Læs mere om det her.

05.11.2020

Forårstjek af dit hus - Klassisk, murermestervilla set udefra

8 tips: Sådan forebygger du skimmelsvamp i dit hjem

Skimmelsvamp kan ramme alle boliger. Men heldigvis kan du med gode råd og vaner sørge for at minimere risikoen for at der kommer skimmelsvamp i dit hjem.

15.12.2022

Vaer Opmaerksom Og Undga Dyre Vandskader

Pas på regnen: Vær opmærksom og undgå dyre vandskader

Vil du undgå vandskader? Kraftig regn og skybrud kan være et mareridt for boligejere, da vandskader er noget af det dyreste og mest uoverskuelige at udbedre.

02.10.2020