Artikel

Boligejere tøver med at beskytte deres boliger mod vejret


Til trods for en stigning i ekstremt vejr som skybrud i Danmark, viser en ny undersøgelse, at de fleste danskere ikke vil beskytte deres boliger mod vejrskader.

En person står på en stige og hviler sin hånd på en tagrende

En ny undersøgelse foretaget af Kantar Public for os og Gjensidige viser, at det kun er hver femte boligejer, der vil lave tiltag på deres bolig for at forebygge vejrskader forårsaget af skybrud.

Og mere end 60 procent siger, at de ikke har planlagt at gøre noget ved deres bolig.

Det undrer vores ekspert, byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, Bo Halm Andersen.

”Jeg er generelt ret overrasket over, at så få boligejere ikke engang overvejer at lave tiltag i boligen, som kan være med til at sikre deres bolig mod ekstremt vejr,” lyder det fra Bo Halm Andersen, som tilføjer:

”Hvis boligen ikke kan stå imod ekstremt vejr, kan det betyde store skader på og i boligen, som kan være dyre at udbedre. Og er man uheldig at få kloakvand eller spildevand ind i kælderen, som indeholder bakterier, så kan det føre til sygdomme, hvis dette ikke håndteres korrekt.”

”Hvis boligen ikke kan stå imod ekstremt vejr, kan det betyde store skader på og i boligen.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
NRGi rådgiver Bo Halm Andersen

Forebyg og forbered dig. Sådan lyder rådet fra Bo Halm Andersen.

Forebyggelse og forberedelser

Men hvad kan du egentlig gøre for at beskytte din bolig, når stormen raser?

Ifølge Bo Halm Andersen, skal du grundlæggende tænke på, hvad du kan gøre for at forebygge, at der kommer skader og sørge for at forberede dig på, at uvejret kommer.

Her får du hans bedste råd til, hvordan du kan forebygge og forberede din bolig på, at der kommer storm.

Sæt fokus på boligens klimaskærm

Ifølge Bo Halm Andersen kan du som boligejer med fordel sætte fokus på din boligs klimaskærm, hvis du vil beskytte dit hjem mod diverse vejrskader.

Boligens klimaskærm refererer til de dele af huset, der adskiller indeklimaet fra udeklimaet. Det vil sige boligens tag, ydervægge, vinduer, døre og husets fundament.

”Når der er skybrud eller lignende, handler det først og fremmest om at undgå, at der kommer vand ind i dit hus. Og her spiller boligens klimaskærm en afgørende rolle. For hvis der er utætheder eller skader på fx dit tag eller sokkel, stiger risikoen for, at der kommer vand ind i din bolig og at det kan ende med dyre vand- eller fugtskader,” forklarer Bo Halm Andersen.

Bo Halm Andersen undersøger tætningslisten på et vinduer, og at dine tætningslister ikke er gået i stykker.

Sørg for at dine vinduer lukker helt tæt og at dine tætningslister ikke er gået i stykker.

Start med de små tiltag

Hvis du gerne vil sikre dit hus, inden den næste storm rammer Danmark, har Bo Halm Andersen også en række råd til, hvad du kan gøre.

Nogle vandskader kan nemlig undgås, hvis du tager en række forholdsregler og sætter fokus på, hvordan du undgår, at der kommer vand ind i din bolig.

Her er nogle af de små ting, som du kan holde øje med:

  • Sørg for at tagvinduer, facadevinduer og døre er lukket tæt til, så der hverken kan komme vand eller vind ind. Du kan bl.a. undersøge, om tætningslister trænger til at blive skiftet
  • Undgå at dine tagrender er tilstoppede. Sørg for at rense dine tagrender og nedløbsrør, så vandet kan blive ledt væk fra dit hus
  • Dæk lyskasser til kælderen til, så der ikke kommer vand ned i din kælder
  • Anskaf eventuelt sandsække, som du kan placere ved døre og andre indgange, så vandet ikke kan trænge ind
  • Tjek om sokkelristen til krybekælderen er lukket, så vandet ikke kan trænge ind
  • Undersøg om boligens højtvandslukke fungerer, inden regnvejret kommer

Husk at forberede dig

For Bo Halm Andersen er det vigtigt, at man er godt forberedt, hvis der skulle opstå skader som følge af vejret.

”Det er aldrig rart, når der er oversvømmelse og der kommer vand ind i boligen. Og slet ikke, hvis du ikke er forberedt på, at kælderen måske bliver fyldt med vand. Så sørg for, at du har gummistøvler, gummihandsker, lommelygte, plasticposer og andet udstyr samlet ét sted, så du nemt kan finde det, hvis der er behov for det,” lyder det fra Bo Halm Andersen.

”Min anbefaling er altid, at det er bedre at forebygge end reparere.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
Lukket indgang til en kælder

Sørg for at din kælder er lukket til, så der ikke kan komme vand ind.

Pas på din kælder

Hvis du har en kælder, bør du også give den ekstra opmærksomhed, da det ofte er her, der kan komme vand ind og forårsage skader.

Her bør du ifølge Bo Halm Andersen gøre følgende:

  • Opbevar ikke ting på gulvet, men sørg for at de er hævet fra kældergulvet (fx ved at opbevare dine ting på en reol)
  • Rens gulvafløbet i kælderen
  • Anskaf en dykpumpe – også kaldet kælderpumpe – som kan pumpe vand ud, hvis det trænger ind i din kælder

Investér i større forbedringer

Afhængigt af din boligs stand og beliggenhed kan det være nødvendigt at overveje større tiltag for at forhindre, at der kommer vand ind i din bolig, når det næste skybrud rammer landet.

”Min anbefaling er altid, at det er bedre at forebygge end reparere. Så overvej, om det er nødvendigt at foretage større forbedringer af din bolig, der kan styrke boligens klimaskærm. Det kan fx være regulering af terræn, så det skråner væk fra dit hus. Det er særligt vigtigt, at der er fald væk fra huset, hvis du har fliser,” fortæller Bo Halm Andersen.

Er der revner eller andre skader på husets sokkel eller ydervægge, bør du også få det repareret hurtigst muligt. Bo Halm Andersen anbefaler også, at du overvejer at få monteret højtvandsluk-ke i din bolig.

”Et højtvandslukke fungerer lidt som en "dørstopper" for vand. Den er med til at sikre, at kloakvand fra overbelastede kloakker ikke kan trænge op gennem afløbene og ind i dit hus. Når vandet forsøger at løbe den forkerte vej – op i stedet for ned – lukker højtvandslukket automatisk, og forhindrer dermed vandet i at komme ind i din bolig,” lyder det fra Bo Halm Andersen.

Vil du læse mere?

Portræt Af Bo Halm Andersen

12 gode råd om storm­vejr: Sådan sikrer du dit hus mod storm

Storm, blæst og masser af regn. Kan dit hus holde til det? Få 12 gode råd fra vores faste ekspert, så du kan sikre dit hus mod det næste stormvejr.

16.08.2023

Opna En Sund Bolig Og Et Godt Helbred

Jagten på det perfekte indeklima: Sådan får du en sund bolig

Vi tilbringer størstedelen af vores tid i hjemmet. Derfor er det også vigtigt, at vi passer på og værner om vores indeklima, så både huset og os selv kan forblive sunde og raske. Læs mere om det her.

05.11.2020

Forårstjek af dit hus - Klassisk, murermestervilla set udefra

8 tips: Sådan forebygger du skimmelsvamp i dit hjem

Skimmelsvamp kan ramme alle boliger. Men heldigvis kan du med gode råd og vaner sørge for at minimere risikoen for at der kommer skimmelsvamp i dit hjem.

15.12.2022

Vaer Opmaerksom Og Undga Dyre Vandskader

Pas på regnen: Vær opmærksom og undgå dyre vandskader

Vil du undgå vandskader? Kraftig regn og skybrud kan være et mareridt for boligejere, da vandskader er noget af det dyreste og mest uoverskuelige at udbedre.

02.10.2020