Artikel

Boligsalgets ABC – få overblik over boligens rapporter


At sælge hus kan være en ukendt jungle at navigere rundt i. Og du skal have styr på mange rapporter. Men hvilke er lovpligtige? Og hvilke er blot rare at have?

Boligrapporter På Et Bord

Førsynsrapport

Når tilstandsrapporten og el-installationsrapporten er klar, kan der tegnes en ejerskifteforsikring.

Men faktisk er der et step før tilstandsrapporten, som der er mange, der ikke kender til.

Med en førsynsrapport får man som boligejer mulighed for at se tilstanden på sit hus, samt de skader en byggesagkyndig vil påpege i tilstandsrapporten, uden det er gældende.

Det giver mulighed for at opdage og udbedre eventuelle skader og dermed få en renere tilstandsrapport fri for de værste anmærkninger.

En NRGi Rådgiver sidder ved et bord

I tvivl om tilstandsrapporten? Det er en god idé at få en rådgiver til at gennemgå den sammen med dig.

Tilstandsrapport

En tilstandsrapport er et krav, hvis køber ønsker en ejerskifteforsikring.

Den giver en grundig beskrivelse af boligens stand og er med til at skabe tryghed for både køber og sælger. Alt efter omfanget, tildeles de enkelte skader et hussymbol med farverne rød, gul, grå og sort.

Det betyder farverne

Farverne er ikke en direkte erstatning, men giver i stedet udtryk for tiden, hvornår en skade bør udbedres, og om den skal laves på kort eller på længere sigt.

En kritisk skade er markeret med farven rød og bør udbedres hurtigst muligt. Alvorlige skader er markeret med gul og bør udbedres inden for en periode på ca. et par år. For mindre alvorlige skader markeret med grå er der ikke anført konkret tidsperspektiv.

Mulige skader er markeret med sort og bør afdækkes inden køb af en ejendom, da der kan vise sig at være dyre skader, som er omfattende at udbedre.

Tilstandsrapporten sikrer, at køber er indforstået med boligens stand, når der skrives under på købsaftalen, og friholder dermed sælger for ansvar i op til 10 år efter salget.

Prøv vores visuelle tilstandsrapport

Er man i tvivl om omfanget af de forskellige farver, kan man som noget nyt få en Visuel Tilstandsrapport som et digitalt supplement.

Her suppleres den traditionelle rapport med husets skader og bemærkninger gennem billeder, hvilket gør det nemmere for både sælger og køber at få et hurtigt og digitalt overblik på computeren eller mobilen.

Det gør det også nemt at sende den visuelle tilstandsrapport til andre parter som bank, forsikringsselskab eller håndværkere.


Podcast: Derfor er boligens rapporter vigtige for dig

En mand tjekker sit relæ

Er alt, som det skal være? Med en el-rapport gennemgår elektrikere din boligs synlige elinstallation

El-installationsrapport

El-installationsrapporten har været et krav siden 2012, og sammen med tilstandsrapporten er det en forudsætning for at tegne en ejerskifteforsikring.

Rapporten sikrer, at boligens elinstallationer er udført korrekt, så både køber og sælger undgår at hæfte for eventuelle fejl og mangler i elinstallationerne.

NRGi Rådgiver fortæller om boligrapporter til et ægtepar

Med et energimærke får du oversigt over boligens energiforbrug.

Energimærke

Energimærkning af boligen er lovpligtigt for de fleste ejendomme.

Hvis ikke sælger sørger for det, kan køber efter handlen kræve at få mærkningen udarbejdet på sælgers regning.

Energimærkningen udarbejdes for at sikre, at bygningen overholder energikravene i bygningsreglementet og alt efter stand og effektivitet, spænder skalaen fra A til G, hvor A er det mest energieffektive, mens G er det mindst effektive.

Men energimærket er mere end blot en karakter på en skala. Det er også en energimærkningsrapport, hvor du får anbefalinger til energirenoveringsprojekter.

I energimærkningsrapport kan du blandt andet se, hvad du kan spare i kroner og CO2, hvis du følger energikonsulentens forslag, samt hvad det vil koste dig at få gennemført projekterne. 

Vil du læse mere?

Kvinde Hænger Vasketøj Op Udenfor

Guide: Sparetips til din elregning, du kan bruge året rundt

Du kan spare penge og kWh på din elregning året rundt. Her får du vores bedste slanketips til din elregning, som du nemt kan bruge i hverdagen.

22.05.2022

Boligeftersyn Af Boligen Fra Nrgi Rådgivning

Energimærke: Få indsigt i din boligs energi­mæssige tilstand

Der kan være mange fordele ved at få et nyt energimærke. Udover at energimærket er lovpligtigt, når du skal sælge din bolig, giver det dig også klar besked om din boligs energimæssige tilstand.

21.12.2020

Nrgi Rådgiver Kigger På Et Relæ

Boligejere ved ikke om deres el-installationer er lovlige

Har du styr på, hvordan det står til med dine elinstallationer? Som boligejer kan det både være farligt og koste dig dyrt, hvis dine installationer er ulovlige.

15.09.2022

Sådan Undgår Du Rotter Og Mus I Din Bolig

Stop skadedyrene: Sådan undgår du mus og rotter i dit hjem

De er her, men ingen ønsker at få dem på besøg. I 2019 var der 171.899 anmeldelser om rotter på landsplan – og det er derfor ikke så underligt, at eksperter råber vagt i gevær.

13.11.2020