Artikel

Det skal du være opmærksom på, hvis du har kælder


Mange huse har en kælder. Nogle bruges til opbevaring, mens andre fungerer som opholdsrum og ekstra beboelse. Få overblik over typiske skader og gode råd til at undgå dem.

Det Skal Du Være Opmærksom På, Hvis Du Har Kælder

Fugtig kælder

For meget fugt i kælderen er et udbredt problem.

Især hvis boligen er af ældre dato og bygget efter gamle konstruktioner, er der risiko for, at vand kan trænge ind gennem vægge, gulv og fundament.

Fugt kan påvirke dit helbred

Bliver fugtproblemerne i kælderen ikke udbedret, kan det føre til skimmelsvamp og råd, hvilket kan have konsekvenser for din bolig – men også for helbredet i form af hovedpine, koncentrationsbesvær og i sidste ende astma.

En kraftig muggen lugt, mørke pletter på vægge, mærkbar dug samt tapet med bobler er indikatorer på, at der kan være skimmelsvamp og at kælderen er for fugtig.

Sørg derfor for, at din kælder har en god temperatur, der sikrer, at der ikke dannes kondens på ruder og vægge.

Temperaturen må gerne være 17 grader eller mere, og hvis det er muligt, er det vigtigt med udluftning.

Uvelkomne ”kæledyr”

Har din kælder tendens til fugt, er skimmelsvampen ikke den eneste uvelkomne gæst, du kan risikere.

Finder du små runde huller i dine kælderbjælker eller dit træværk – samt savsmuldslignende boremel, skal du hurtigst muligt finde ud af, om det er borebillen, der har gjort sit indtog.

Borebillens larver spiser træet og i værste tilfælde kan det resultere i, at bjælker og træværk går fra hinanden og dermed ødelægges. Og det kan være en dyr udgift at reparere.

Sørg derfor for at holde din kælder tør og lun, så borebillerne ikke trives.

Radonsikring

Radon er en radioaktiv gasart, der findes naturligt i undergrunden og kan øge risikoen for f.eks. kræft.

Da radon hverken kan ses, lugtes eller smages, er det vigtigt at måle sin kælders radonniveau regelmæssigt, da det altid vil være højere i de rum, der er tættest på jorden.

Det anbefales, at koncentrationen af radon ikke overstiger 100 Bq/m3. En simpel måde at holde niveauet nede på er gennem god udluftning.

Ved 200 Bq/m3 bør du dog overveje et større tiltag for at sænke radonniveauet.

Akut oversvømmelse

En oversvømmelse er de fleste husejeres værste frygt.

Oftest skyldes det, at kloaksystemet overbelastes på grund af kraftig regn, og at vandet derfor løber tilbage gennem stikledningen og stiger op gennem afløbet.

Er det tilfældet, er det vigtigt at få gjort noget ved problemet, så det ikke gentager sig, og her kan et højvandslukke være en løsning.

Et højvandslukke fungerer som en sluse, der gør det muligt for vandet at passere den ene vej gennem kloakken, men samtidig sørger for at lukke, hvis vandet løber tilbage.

På den måde sikres din kælder mod oversvømmelse, når vandet står højt og derfor søger op.

Vil du læse mere?

Stort Potentiale Derfor Bør Du Energirenovere Boligen

Stort potentiale: Derfor bør du energirenovere boligen

Langt størstedelen af den danske boligmasse kan energiforbedres. Faktisk er 8 ud af ti boliger udstyret med et energimærke C eller ringere og kan derfor med fordel energirenoveres.

04.12.2020

Guide Bliv Klogere På Forskellen Mellem Nybyg Og Eksisterende Huse

Sådan vælger du byggegrund – syv ting du skal huske

Den perfekte bolig på den perfekte grund. Det er formentlig udgangspunktet, når de fleste vil bygge bolig. Men hvad skal du egentlig holde øje med? Det får du svar på her.

16.04.2021

Udhæng Til Boligen

Den store guide til udhæng: Her er alle fordele og ulemper

Med eller uden udhæng? Træ eller vedligeholdelsesfrit? Bliv klogere på udhæng og dets betydning for din bolig her. Læs mere om det her.

10.12.2024

Guide Sådan Undgår Du Fugt I Boligen

Guide: Sådan undgår du fugt i boligen

Vil du undgå fugt i dit hjem? Det kan hurtigt ødelægge dit indeklima og bygningen, hvis skaden først er sket. Her får du 8 gode råd til, hvordan du kommer fugten til livs.

11.06.2020