Artikel

Ny undersøgelse: Kun hver 4. boligejer vil energi­optimere


Der er mange fordele ved at energioptimere ens hjem. Men en ny undersøgelse viser, at det kun er hver 4. boligejer, der har planlagt energibesparende projekter i deres bolig.

Guide Bliv Klogere På Forskellen Mellem Nybyg Og Eksisterende Huse

Økonomisk gevinst. Grønnere bolig. Og et mere komfortabelt hjem.

Fordelene står i kø, hvis du vælger at kaste dig over energiforbedringer af din bolig. Ikke mindst i denne tid, hvor prisen på el har nået nye højder. 

Men til trods for alle fordelene og de høje elpriser er det langtfra alle danskere, der har planer om at give sin bolig en kærlig hånd. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige og os.  

”I den nuværende situation vil det for mange danskere kunne betale sig at energiforbedre boligen fx med efterisolering eller nye vinduer.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
NRGi Rådgiver undersøger et vindue

Nye vinduer kan spare dig penge og gøre dit hjem mere komfortabelt.

Går glip af besparelser

Der er ellers gode besparelser at hente på sigt ved at skrotte oliefyret til fordel for en varmepumpe eller ved at renovere huset.

Og så må man ikke glemme de komfortmæssige fordele. 

”I den nuværende situation vil det for mange danskere kunne betale sig at energirenovere boligen fx med efterisolering eller nye vinduer. Der kan være tusindvis af kroner at spare årligt, og det betyder, at tiltagene ret hurtigt kan tjene sig hjem igen,” lyder det fra Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, som fortsætter:

”Og så er det bestemt værd at tage med, at mange vil opleve, at komforten bliver forbedret, f.eks. ved at fjerne kuldebroer og trækgener. Det kan også give større problemer på sigt, hvis boligen ikke er tilstrækkeligt isoleret eller opvarmet.”

”Selv om mange nok tænker, at energi­optimering primært giver besparelser på opvarmning og strøm, så kan det også være med til at forhindre mange skader på boligen.”
Henrik Sagild Direktør for Skade i Gjensidige

Energiforbedringer kan forhindre boligskader

Det er dog ikke kun grønne og økonomiske overvejelser, du bør have i tankerne, når du vil påbegynde et energibesparende projekt.

De rigtige boligprojekter kan nemlig også være med til at forebygge skader, inden de giver alvorlige problemer. 

”Selv om mange nok tænker, at energioptimering primært giver besparelser på opvarmning og strøm, så kan det også være med til at forhindre mange skader på boligen. Det er desværre vores oplevelse, at det ikke bliver prioriteret særligt højt, og det risikerer at give problemer fra fx utætte vinduer og døre samt gamle installationer," siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige, som fortsætter:

”Vi ser blandt andet fugtskader med råd og svamp fra vand og kold luft, der trænger ind, skadedyr, der får let adgang til at lave skader på boligen, og løbende slitage, der kunne være undgået, hvis man sørger for at energioptimere i tide.”

”Puljen plejer at blive tømt ret hurtigt, og det gør mig, trods svarene i undersøgelsen, optimistisk på klimaets vegne.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
Kvinde sidder i sofa med computer på skødet

Du kan søge om tilskud fra Bygningspuljen to gange om året til og med 2026.

Hold øje med de gode tilskudsmuligheder

Vil du have en økonomisk håndsrækning, kan du søge om tilskud til energiforbedringer fra Energistyrelsens Bygningspulje.

Den åbner igen til foråret 2023.

Pengene bliver uddelt efter først til mølle-princippet, og da kassen plejer at blive tømt efter få dage, kan det være en god idé at forberede sin ansøgning, så man er klar til at trykke på send-knappen, når puljen åbner, lyder rådet fra Bo Halm Andersen.

”Puljen plejer at blive tømt ret hurtigt, og det gør mig, trods svarene i undersøgelsen, optimistisk på klimaets vegne. Der er mange incitamenter lige nu til at få energiforbedret boligen, men i en tid, hvor privatøkonomien i forvejen er presset, bør man undersøge de gunstige tilskudsmuligheder gennem Bygningspuljen og gerne i så god tid som muligt. Det vil både gavne privatøkonomien og klimaet.”

Husk energimærke

For at opnå tilskud skal der foreligge et gyldigt energimærke med startdato for mærkningen fra 1. oktober 2012 og frem, hvis der søges om tilskud til andet eller mere end konvertering til varmepumpe.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Kantar Gallup for NRGi og Gjensidige Forsikring i maj og juni 2022 blandt 1.528 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.

Vil du læse mere?

Nrgi Rådgiver Kigger På Et Relæ

Boligejere ved ikke om deres el-installationer er lovlige

Har du styr på, hvordan det står til med dine elinstallationer? Som boligejer kan det både være farligt og koste dig dyrt, hvis dine installationer er ulovlige.

15.09.2022

Stort Potentiale Derfor Bør Du Energirenovere Boligen

Stort potentiale: Derfor bør du energirenovere boligen

Langt størstedelen af den danske boligmasse kan energiforbedres. Faktisk er 8 ud af ti boliger udstyret med et energimærke C eller ringere og kan derfor med fordel energirenoveres.

04.12.2020

Valg Af Byggegrund – Syv Ting Du Skal Være Opmærksom På (1)

Hver 2. boligkøber fravælger professionel rådgivning

Hvem vil du spørge til råds, når du skal købe bolig? Hver anden boligkøber fravælger professionel rådgivning – og det kan få store og dyre konsekvenser.

27.06.2022

Vælg De Mest Holdbare Materialer Og Minimér Vedligehold Af Din Bolig

Derfor skal du vælge de mest holdbare materialer din bolig

Der følger mange vedligeholdelsesopgaver med som boligejer. Hvis du skal bygge eller renovere, kan løsningen derfor være at vælge materialer, der kræver et minimum af vedligehold. Vi guider dig her.

07.05.2021