Artikel

Hver 2. boligkøber fravælger professionel rådgivning


Hvem vil du spørge til råds, når du skal købe bolig? Hver anden boligkøber fravælger professionel rådgivning – og det kan få store og dyre konsekvenser.

Valg Af Byggegrund – Syv Ting Du Skal Være Opmærksom På (1)
Moderne murstensvilla med mørkt tag

Endelig fandt du drømmehuset!

Endda til den helt rigtige pris. Og med den eftertragtede beliggenhed med perfekt afstand til dit job, børnenes skole og en lille skov i nærheden, så du kan tage Fido med på en rask løbetur. 

Alt er perfekt.

Nu skal du blot se, om huset også lever til dine drømme i virkeligheden eller om den gemmer på skader og fejl, der kan sprænge dit budget. 

Det eneste problem er - hvem skal du tage med, når drømmeboligen skal kigges efter i sømmene?  

Mange boligkøbere søger nemlig ikke professionel rådgivning til deres bolighandel og blot to ud af fem får hjælp af en køberrådgiver, advokat eller byggesagkyndig.

Det viser en ny undersøgelse, vi har lavet i samarbejde med Gjensidige.

”Nogle af de mest omfangsrige og omkostningstunge skader ved boliger kommer fra fejl eller mangler, som får lov til at udvikle sig.”
Hans Jørgen Lorenzen Direktør i NRGi
NRGi Rådgiver undersøger et vindue

Boligkøbere fravælger i stigende grad at få hjælp fra en professionel fagmand.

Ejerskifteskader kan koste dyrt

Advokat, køberrådgiver eller byggesagkyndig.

Man kan få hjælp af mange forskellige typer rådgivere ved et boligkøb, men desværre vælger mere end hver anden boligkøber den professionelle rådgivning helt fra, når de skal finde et nyt hjem.

Og det kan få store konsekvenser for dig, når du skal købe bolig.

Bekymrende tendens

Hos Gjensidige er der årligt en håndfuld ejerskifteskader, der overstiger 1 mio. kr., og gennemsnitsskaden koster i snit mere end 20.000 kr. at udbedre.

”Nogle af de mest omfangsrige og omkostningstunge skader ved boliger kommer fra fejl eller mangler, som får lov til at udvikle sig,” siger Henrik Sagild, direktør for Skade i Gjensidige, og fortsætter:

”Et ejerskifte er en perfekt anledning til at få gennemgået boligen, så man som køber ved præcist, hvad det er, man overtager, og hvad det kræver at få udbedret eventuelle fejl og mangler. Derfor er det faktisk ret bekymrende, at så stor en del af bolighandlerne desværre ser ud til at foregå uden faglig ekspertise.” 

Person holder en mobil, der viser en visuel tilstandsrapport

Professionel rådgivning kan give boligkøbere tryghed og overblik, lyder anbefalingen.

Tilstandsrapporten giver overblik

Tilstandsrapporten giver dig et overblik over synlige fejl og mangler, men det er altid en god ide at få en byggesagkyndig til at gennemgå tilstandsrapporten.

”En byggesagkyndig kan give en vurdering af omfanget af boligens skader og give et skøn over omkostningerne, ligesom en byggesagkyndig kan rådgive om, i hvilken rækkefølge, de forskellige skader bør udbedres. Det skaber tryghed for boligkøberen,” siger Hans Jørgen Lorentzen, direktør i NRGi. 

”Mange af de store skader vi ser, kunne have været begrænset i omfang, hvis skaden var blevet udbedret tidligere.”
Henrik Sagild Direktør for Skade i Gjensidige
NRGi Rådgiver står på en stige

Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis skaderne udvikler sig til et større problem.

Skader kan med tiden udvikle sig

Ved at fravælge den faglige ekspertise risikerer mange boligkøbere at løbe ind i grimme overraskelser og store udgifter, hvis eventuelle fejl og mangler på boligen ikke bliver udbedret i tide.

Mange skader på boliger kan nemlig udvikle sig og blive mere omfangsrige og deraf dyrere at udbedre, hvis de ikke bliver taget i opløbet.

Et eksempel på dette er fugt i tagkonstruktionen forårsaget af et utæt undertag. Udover skader i tagkonstruktionen kan det medføre alvorlige skader i huset som råd, svamp og skimmelsvamp.

Derfor er det vigtigt at vedligeholde taget og få udbedret eventuelle skader, før de udvikler sig til mere alvorlige skader.

NRGi Rådgiver står sammen med et ægtepar udenfor et hus

Selv nye huse kan have fejl og skader, der kan være svære at opdage.

Opdag boligens udfordringer og muligheder

”Mange af de store skader vi ser, kunne have været begrænset i omfang, hvis skaden var blevet udbedret tidligere. Når man køber bolig, er det ofte forbundet med en del udgifter, og jeg kan godt forstå, at mange prøver at spare hvor de kan,” fortæller Henrik Sagild, som fortsætter:

”Men selv huse, der er opført for nyligt, kan have fejl eller mangler, der er vigtige at få udbedret. Den faglige rådgivning er absolut et af de sidste steder, man bør spare, når man investerer i sit næste hjem,” siger Henrik Sagild fra Gjensidige.

Få professionel rådgivning fra fagfolk

Selv om mange i undersøgelsen svarer, at de får hjælp af venner eller familie, der har håndværksmæssig baggrund, er det altid smart at supplere med en professionel rådgiver, der er helt uafhængig.

”Vi er trænet og uddannet til at gennemskue en boligs udfordringer og muligheder, så køberne får de bedste muligheder for at få opfyldt deres boligdrømme og undgår ubehagelige overraskelser,” lyder det Hans Jørgen Lorentzen.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Kantar Gallup for Gjensidige og NRGi i marts måned 2022 blandt 1.027 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år.

 

Vil du læse mere?

Sådan Undgår Du Rotter Og Mus I Din Bolig

Stop skadedyrene: Sådan undgår du mus og rotter i dit hjem

De er her, men ingen ønsker at få dem på besøg. I 2019 var der 171.899 anmeldelser om rotter på landsplan – og det er derfor ikke så underligt, at eksperter råber vagt i gevær.

13.11.2020

Nrgi Rådgiver Kigger På Et Relæ

Boligejere ved ikke om deres el-installationer er lovlige

Har du styr på, hvordan det står til med dine elinstallationer? Som boligejer kan det både være farligt og koste dig dyrt, hvis dine installationer er ulovlige.

15.09.2022

Guide Læs Og Forstå Boligens Tilstandsrapport

Guide: Læs og forstå boligens tilstandsrapport

Der kan opstå mange spørgsmål, når man som køber skal sætte sig ind i de begreber og definitioner, som tilstandsrapporten indeholder. Vi hjælper dig med at forstå den.

15.05.2019

Stort Potentiale Derfor Bør Du Energirenovere Boligen

Stort potentiale: Derfor bør du energirenovere boligen

Langt størstedelen af den danske boligmasse kan energiforbedres. Faktisk er 8 ud af ti boliger udstyret med et energimærke C eller ringere og kan derfor med fordel energirenoveres.

04.12.2020