Artikel

Har du styr på dit energimærke? 5 myter om energi­mærkning


Sandt eller falsk? Få energikonsulentens vurdering, når han kigger nærmere på 5 myter om energimærket.

Klassisk 1-plans villa

Energimærke B, F eller A2020.

Hvis du har været på jagt efter et hus eller en lejebolig, er du nok stødt på det lille bogstav på salgs- eller udlejningsannoncerne.

Men er et energimærke kun relevant, når et hus skal sælges eller udlejes? Er energimærket mere end blot en karakterskala? Og har alle boligejere styr på deres energimærke?

Det er nogle af de spørgsmål, som byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, Bo Halm Andersen, møder, når han rådgiver boligejere.

Men hvad er sandt, og hvad er falskt? Det kigger vi nærmere på. 

Hvad er et energimærke?

Inden vi kaster os over myterne om energimærket, runder vi lige hurtigt, hvad et energimærke egentlig er. 

Kort fortalt er et energimærke en form for varedeklaration, der viser to ting om en bolig:

  1. Boligens nuværende energiforbrug
  2. Boligens muligheder for energiforbedringer

Når energimærket er udarbejdet, kan det ses på en karakterskala, der går fra A til G, hvor A er det mest energieffektive. 

Alle boliger, der sælges eller udlejes i dag, skal energimærkes. Det er sælger eller udlejer af boligen, der er ansvarlig for at få det udarbejdet, og det er gyldigt i 10 år fra den dato, det bliver udstedt. 

Så langt, så godt. Nu er det tid til at kigge på den første myte. 

“Energimærket giver dig et overblik over, hvilke muligheder du har for at energioptimere dit hjem.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

1. Et energimærke er kun relevant, hvis du skal sælge eller udleje din bolig

  • Falsk!

Siden 2010 har det ganske vist været et lovkrav ved salg eller udlejning af ejendomme, at der er udarbejdet et gyldigt energimærke på boligen.

“Et energimærke er en hjælpende hånd til folk, der er interesseret i en bolig. Ved hjælp af et energimærke kan man hurtigt få indblik i, hvad det beregnet energiforbrug er for boligen, og sammenligne det med lignende boliger på markedet,” forklarer Bo Halm Andersen.

Bliv klogere på din bolig

Men hvis du kun kigger på energimærket, når du skriver under på lejekontrakten eller købsaftalen, går du glip af en masse værdifuld viden, der kan hjælpe dig med at spare penge og få et mere behageligt hjem.

Ifølge Bo Halm Andersen bør man nærlæse sit energimærke, hvis man gerne vil energioptimere sit hjem.

“Energimærket giver dig et overblik over, hvilke muligheder du har for at energioptimere dit hjem. Lige fra konkrete forslag til potentielle besparelser i både energienheder og kroner,” forklarer Bo Halm Andersen, som også tilføjer:

“Du får desuden et overblik over, hvor meget de energioptimerende projekter kan reducere boligens CO2-udledning med. Så jeg kan kun anbefale, at man altid nærlæser boligens energimærke.”

“Jeg oplever tit, at boligejere ikke kender til deres energimærke, men at de faktisk gerne vil have indsigt i det.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
Portrætbillede af NRGi rådgiver Bo Halm Andersen

Ifølge Bo Halm Andersen kan det være en rigtig god idé at kende sit energimærke.

2. Alle boligejere kender deres energimærke

  • Falsk!

Har du ikke styr på dit energimærke?

Så skal du ikke have dårlig samvittighed. Det er nemlig langtfra alle boligejere, der kender deres energimærke.

Det viser en Kantar Gallup undersøgelse, som vi lavede sammen med Gjensidige.

Men hvis du spørger Bo Halm Andersen, kan det være en god idé at undersøge, hvad energi­mærkningen siger om din bolig.

”Jeg oplever tit, at boligejere ikke kender til deres energimærke, men at de faktisk gerne vil have indsigt i det,” forklarer Bo Halm Andersen.

Det er særligt boligejere, der vil energioptimere deres hjem og nye boligejere, der for første gang skal til at vedligeholde deres bolig, der er interesseret i energimærket og dets anbefalinger. 

”Der er en meget stor interesse i at energioptimere boliger for tiden. Særligt, når folk kan se, at det er en god investering - både i forhold til miljøet og mulige besparelser. Og for førstegangskøbere kan energimærket være en værdifuld hjælp til at prioritere, hvor i hjemmet de bør starte med at give deres bolig en kærlig hånd,” forklarer Bo Halm Andersen, som tilføjer:

”Nogle af anbefalingerne fra energimærket kan være ret omfattende, så det kan være en fordel at slå de energibesparende projekter sammen med andre renoveringer eller ombygninger af boligen.”

NRGi rådgiver gennemgår et energimærke

Brug for et energimærke?

Lad os hjælpe dig. Med et energimærke får du overblik over boligens energiforbrug og forslag til forbedringer, der kan sænke dine udgifter og dit CO2-aftryk.

NRGi rådgiver indstiller temperaturen på en varmtvandsbeholder

Et energimærke giver dig indsigt i en boligs energiforbrug og forslag til mulige forbedringer.

3. Et energimærke er mere end blot en karakter

  • Sandt!

Vi indrømmer gerne, at når folk tænker på et energimærke, tænker de ofte på, hvilket bogstav det viser. Og et energimærke er naturligvis også en karakterskala, der går fra energimærke A2020 til G

Men det er også meget mere end det. 

“Et energimærke er også en detaljeret energimærkningsrapport, der giver et overblik over de mulige energimæssige forbedringer af den konkrete bolig, som er rentable at gennemføre eller kan være rentable, hvis de udføres sammen med andre renoveringer,” siger Bo Halm Andersen. 

Energimærket viser desuden vise, hvad du kan gøre for at reducere din boligs CO2-udledning og skabe et bedre indeklima

“Det er også vigtigt at nævne, at energioptimering ikke kun handler om at spare på varmeregningen. Det handler også om at skabe et bedre indeklima og reducere boligens CO2-udledning,” fortæller Bo Halm Andersen. 

“Jeg kan kun sige ja! Der er kommet meget mere fokus på energimærket.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
NRGi rådgiver møder et ægtepar

Kommende huskøbere har i stigende grad fokus på, hvad boligens energimærke er.

4. Købere og lejere har mere og mere fokus på energimærket

  • Sandt! 

Når vi er på udkig efter drømmehuset, kigger vi ikke længere kun efter, om boligen er beliggende i naturskønne omgivelser med skole, indkøbsmuligheder og spændende fritidsaktiviteter tæt på.

Vi holder i stigende grad også øje med energimærket på huset.

Det mærker Bo Halm Andersen også, når han er ude ved både nuværende og kommende boligejere.

“Jeg kan kun sige ja! Der er kommet meget mere fokus på energimærket. Og folk har ofte spørgsmål til husets energimærke og vil vide, hvilke muligheder de har for at energioptimere,” forklarer Bo Halm Andersen, som er begejstret for at se, at flere og flere boligejere vil energirenovere deres boliger:

“Som energikonsulent er det jo fantastisk at se, at folk virkelig har fået øjnene op for, hvilke fordele en energioptimeret bolig har. Både, når det kommer til klimaet, varme­regningen og indeklimaet.” 

5. Et godt energimærke er altid ensbetydende med en lav varmeregning

  • Falsk!

Mange boligejere tror, at et godt energimærke betyder, at man kan se frem til en lav varmeregning. 

Og selvom det ofte er tilfældet, er det ikke altid korrekt, hvis du spørger Bo Halm Andersen.

“Det er meget vigtigt at læse energimærket, hvori der er angivet et samlet beløb til opvarmning af boligen og opvarmning af det varme brugsvand,” lyder det fra Bo Halm Andersen, der tilføjer:

“Det er ligeledes vigtigt at se på enhedsprisen på opvarmnings­kilden, som ligeledes er angivet i energimærket, specielt i den seneste tid hvor både priser på fx el og gas har stabiliseret sig i forhold til de høje priser i 2022.”

Forskel mellem beregnet og faktisk forbrug

Når du kigger på energimærket, er tallene baseret på et beregnet forbrug. Og det kan variere fra det faktiske forbrug.

“Man skal huske på, at udgifterne til strøm og varme i sidste ende også kommer an på, hvordan ens adfærd er i boligen. Hvis du er god til at spare og gennemfører nogle af de energibesparende projekter, der er i energimærket, kan du alt andet lige se frem til at skære en del af varmeregningen,” lyder det fra Bo Halm Andersen, som her til sidst kommer med en klar anbefaling:

“Det er ikke, fordi at jeg gået i hak, som en gammel plade, men mit bedste råd, når det kommer til energimærket, er at læse det grundigt igen og igen og igen.”

Vil du læse mere?

Sådan Undgår Du Rotter Og Mus I Din Bolig

Stop skadedyrene: Sådan undgår du mus og rotter i dit hjem

De er her, men ingen ønsker at få dem på besøg. I 2019 var der 171.899 anmeldelser om rotter på landsplan – og det er derfor ikke så underligt, at eksperter råber vagt i gevær.

13.11.2020

Nrgi Rådgiver Kigger På Et Relæ

Boligejere ved ikke om deres el-installationer er lovlige

Har du styr på, hvordan det står til med dine elinstallationer? Som boligejer kan det både være farligt og koste dig dyrt, hvis dine installationer er ulovlige.

15.09.2022

Raadgiver Kigger På Tag13

Hulmursisolering: Få et bedre indeklima og spar på varmen

Er der hulrum i dine ydervægge? Opdag fordelene ved hulmursisolering, og se, om denne energibesparende løsning er noget for dig.

16.02.2023

Guide Få Dit Hus Klar Til Foråret

Guide til din tagrende: Sådan renser du dine tag­render

Er det lang tid siden, at du har tømt husets tagrender for blade og andet skidt? Vi viser dig, hvordan du nemt renser din tagrende, så du undgår skader på boligen.

07.11.2022