Artikel

Undersøgelse: Mange er bekymret for vinterens elpriser


Selvom priserne på strøm indtil nu har holdt sig i ro, er over halvdelen af danskerne bekymrede for, at elpriserne vil stige i løbet af vinteren, ligesom de gjorde sidste vinter.

Kvindehånd slukker en kontakt

Sidste vinters kraftige udsving i elpriserne fik mange danskere til at stirre usikkert på de apps, der viste aktuelle priser, mens der blev skruet ned for både varmen og hjemmets el-apparater.

Men selvom udviklingen siden er gået mod langt mere stabile priser på strøm, så er der stadig en frygt blandt mange danskere for, at noget lignende skal gentage sig denne vinter.

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Public har foretaget for os og Gjensidige.

Forskellige årsager til bekymring

I undersøgelsen svarer lidt over halvdelen af de adspurgte, at de er bekymrede for, at der skal ske lignende prisstigninger denne vinter, mens knap 40 procent erklærer sig uden bekymringer for en gentagelse af sidste vinters store prisudsving.

Og det er helt naturligt, at så mange danskere stadig har sidste års store prisstigninger siddende i bevidstheden, siger Lars Pedersen, der er PR og Content Manager her i NRGi.

Men selvom det ikke er muligt at spå om, hvorvidt noget lignende kan gentage sig, så peger han på, at situationen sidste vinter var udløst af flere alvorlige forhold.

"Sidste vinter var høj inflation, ugunstige vejrforhold og reaktioner på krigen i Ukraine med til at skabe stor usikkerhed på markedet, der tydeligvis stadig er i frisk erindring hos danskerne," siger han.

Stort fokus på energibesparelser

Blandt de danskere, der er bekymrede for mulige prisstigninger denne vinter, har et stort flertal dog lavet flere tiltag for at mindske risikoen for at blive ramt af store elregninger.

I undersøgelsen svarer godt 70 procent nemlig, at de har fokus på at nedbringe deres strømforbrug, mens lidt over ti procent siger, at de allerede nu har lagt penge til side i tilfælde af, at der skulle komme store prisstigninger.

Og det store fokus på at nedbringe elforbruget er trods alt en positiv konsekvens af sidste års høje energipriser, mener Henrik Sagild, der er direktør i skade i Gjensidige.

"Det er både positivt for klimaet og den enkeltes økonomi at sænke strømforbruget, men samtidig er det vigtigt, at det bliver gjort på den rigtige måde, så man sparer de rigtige steder, og det ikke fører til negative konsekvenser som eksempelvis et dårligt indeklima," siger han.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.004 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af Kantar Public for NRGi og Gjensidige i august og september 2023.

Dyk ned i andre nyheder

Nyheder
Pingviner I Kattegatcentret

Sæt kryds i kalenderen: Værdipuljen åbner snart

Den 2. oktober åbner vi for ansøgninger til Værdipuljen, som denne gang støtter bæredygtige projekter med fem millioner kroner.

22.09.2023

Føntørrer

Få styr på dit elforbrug - alt hvad du skal vide

Vi er gået efteråret i møde, og med det følger ofte en højere elregning. Vi hjælper dig med at få overblik over dit forbrug og spare på strømmen, så dit elforbrug ikke løber løbsk hen over vinteren.

18.09.2023

Villavej

Overvejer du en varmepumpe? Få husejere kender til tilskud

Mere end hver 3. boligejer er ikke klar over, at de kan få tilskud til en ny varmepumpe. Dermed risikerer de at gå glip af flere tusinde kroner i tilskud.

11.09.2023

Peder Riemann Gammelmark

Et kig bag kulisserne: Sådan får Aarhus Festuge grøn strøm

Smilets by byder op til fest, når hele byen samles om Aarhus Festuge. Vi støtter festlighederne med grøn strøm og har hjulpet byen med at blive klar til den store folkefest.

25.08.2023