Hvad er reglerne for placering af en varmepumpe?


Vidste du, at der er regler for, hvor du må placere din varmepumpe? De varierer alt efter din boligtype og din kommune. Vi gør dig klogere på reglerne her på siden. Og hvis du bestiller din varmepumpe hos os, klarer vi også alt det praktiske med varmepumpens placering for dig.

Varmepumpe står udenfor

Kender du reglerne for placeringen af en varmepumpe?

Vidste du, at der er regler for, hvor du skal placere din varmepumpe? Placeringen spiller derfor en væsentlig rolle, når du beslutter dig for at installere en varmepumpe i din bolig.

Reglerne for placeringen af en varmepumpe drejer sig primært om støjgener. Selvom moderne varmepumper er designet til at være lydsvage, så er lyden ikke helt elimineret. Netop derfor er det vigtigt at være opmærksom på reglerne – både for din egen og dine naboers skyld.

Bygningsreglementets regler for boligtyper

Du skal først og fremmest tage højde for, hvilken type bolig du bor i. Reglerne for din varmepumpes placering varierer nemlig alt efter din boligtype – altså om du bor i et parcelhusområde, etageboligområde eller et helt tredje område. Støjgrænserne, som Bygningsreglementet definerer, varierer nemlig alt efter, hvilke omgivelser din bolig befinder sig i. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på din varmepumpes placering. 

Hvis du eksempelvis bor i et rækkehus, er der nogle specifikke regler for placeringen af din varmepumpe, du skal være opmærksom på. Og hvis du bor i et parcelhusområde, så er reglerne anderledes. Det er vigtigt at tjekke op på de specifikke regler for varmepumpers placering, når det kommer til lige præcis din boligtype. På den måde er du sikker på, at du overholder reglerne, og at du undgår unødvendige støjgener.

Overhold din kommunes regler for varmepumpens placering

Der er en række regler, der varierer alt efter din boligtype, men der er faktisk også regler for placeringen af din varmepumpe i din specifikke kommune. Og her er det også støj, der er i fokus. 

Standardreglerne siger, at støjniveauet mod et skel op til din nabo maksimalt må være 45 dB i dagtimerne og 35 dB i aften- og nattetimerne. Det er derfor en god idé at placere din varmepumpe så langt fra skellet som muligt.

Reglerne for hvor du skal placere din varmepumpe kan dog variere fra kommune til kommune, og det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på reglerne i den specifikke kommune, du bor i.

Hvis du er i tvivl om støjniveauet fra din varmepumpe, kan du med fordel bruge en støjberegner. Den kan give dig en idé om, hvor du kan placere varmepumpens udedel, så den hverken støjer for dig eller dine naboer.

Prøv Energistyrelsens støjberegner
Varmepumpe Med Familie

Gode råd til til din varmepumpes placering

Mangler du et par tips til, hvad du bør indtænke, når du skal finde den optimale placering til din varmepumpe? Der er et sæt regler, du skal overholde, men der er også nogle generelle råd, du kan gøre brug af, når du skal finde den mest hensigtsmæssige placering. Vi gennemgår et par af dem herunder.

Faktisk er der flere lyddæmpende initiativer, der kan minimere støjen for dig selv og ikke mindst dine naboer. 

For at undgå for mange støjgener omkring din bolig kan det være en god idé at tænke nøje over, hvor du placerer varmepumpens udedel. Du kan med fordel undgå at placere den tæt på de rum, hvor du ofte opholder dig. Måske kan du placere den i en ende af boligen, hvor du ikke opholder dig nær så meget?

Du kan også vælge at placere varmepumpens udedel på et lyddæmpende underlag. Det kan være med til at absorbere en del af støjen. Du kan også opsætte en decideret lydvæg eller støjskærm omkring varmepumpen for at skærme endnu mere af for lyden. 

En mulighed er også at placere varmepumpen tæt ved en busk, da det kan være med til at reducere støjen. Hvis ikke det er en mulighed, kan du også vælge at plante et buskads omkring den.

Udover at følge de generelle regler for hvor du placerer din varmepumpe, er der altså også nogle gode råd, du kan gøre brug af. Det kan være med til at minimere støjgenerne – både for dig selv og dine naboer.

Vi hjælper dig med placeringen af din varmepumpe

Hvis du bestiller din varmepumpe hos os, gør vi det nemt for dig at overholde reglerne for placeringen af din varmepumpe. Vi sørger nemlig for, at din varmepumpe har den rette placering, så den overholder de gældende regler for både din boligtype og din kommune. Og vi sikrer også, at den hverken generer dig eller dine naboer. Du behøver derfor ikke at sætte dig ind i reglerne. Vi klarer det for dig.

Kontakt os

Du er i branchens bedste hænder

Vi er stolte af, at vi er blevet kåret som branchens bedste kundeservice af Wilke 2023. Du kan derfor roligt tage fat i os, hvis du har spørgsmål.