Artikel

Ekspert: Sådan sparer du på energi­forbruget i dit sommerhus


Sommerhuse er populære som aldrig før. Men høje udgifter til strøm kan koste sommerhus­ejere dyrt, hvis de ikke passer på deres forbrug. Her får du ekspertens bedste spareråd.

Sommerhus

Vi elsker vores sommerhuse.

Særligt under coronaepidemien bragede sommerhusmarkedet derudaf. Men høje elpriser kan gøre det ekstra dyrt at være sommerhusejer, hvis man ikke er opmærksom på sit energiforbrug.

Det viser beregninger, som vi har lavet i samarbejde med Spar Nord. 

Vores faste ekspert, Bo Halm Andersen, energikonsulent og byggesagkyndig her i NRGi kommer her med sine bedste råd og tips til, hvordan du kan spare på varmen, energien - og pengene - i dit sommerhus.

“Alt fra sommerhusets isolering til husets vinduer har betydning for energiforbruget og dermed, hvor stor regningen.”
Bo Halm Andersen Bygningssagkyndig og energikonsulent hos NRGi
Sommerhus i mørkt træ

Fra idyl til frustration. Sommerhusejere skal være ekstra opmærksomme på, at deres energiforbrug ikke stikker af.

Sommerhuse er populære som aldrig før

Mange danskere er i de seneste år blevet sommerhusejere, og langt de fleste af disse fritidshuse er opvarmet med el.

Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik, som viser, at el er den primære varmekilde i syv ud af ti af landets sommerhuse, og med de høje priser kan mange sommerhusejere ifølge cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm desværre forvente en højere udgift til opvarmning denne vinter:

“Der blev solgt historisk mange sommerhuse under coronapandemien, men det viser sig nu at være en del dyrere at være indehaver af et sommerhus, end hvad mange købere nok havde forudset. Med de nuværende energipriser bliver det nemlig dyrere, hvis man gerne vil gøre brug af sommerhuset i løbet af de koldere måneder, og derfor ikke lukker ned for huset,” fortæller Jens Nyholm og tilføjer:

“Når de stigende priser på energi og dertil ikke mindst inflationen i høj grad kan mærkes i de danske husholdninger, kan en sådan ekstraregning til opvarmning af sommerhuset have stor betydning for en familie – og i disse tider er det derfor en god idé at undersøge, hvor stort det årlige energiforbrug i ens sommerhus er, for at få et overblik over, om der kan være større besparelser at hente ved at energirenovere eller behov for at kigge i retning af diverse spareråd.”

Hånd skruer på et termostat på en radiator

Husk at skrue ned for varmen med omtanke, så du undgår fugt- og frostskader.

Tommelfingerregel for opvarmning af sommerhus

Sommerhuset anvendes som helårsbolig:

Temperaturen skal holdes på minimum 18 grader for at undgå et fugtigt indeklima og risiko for skimmelsvamp.

Sommerhuset anvendes kun i weekender:

Temperaturen skal holdes på minimum mellem 8 og 12 grader for at undgå frostskader.

Kan risikere høj regning

Ifølge beregninger fra NRGi og Spar Nord vil et sommerhus på 80 kvadratmeter fra 1980, som bruges i weekender og ferier, koste omtrent 11.000 kroner mere om året at opvarme, hvis man regner med en nuværende elpris på i gennemsnit 5,50 kr./kWh, sammenholdt med en elpris på 2,30 kr./kWh, som elprisen førhen typisk kostede inklusive alle afgifter og moms.

Tilsvarende vil ekstraregningen løbe op i cirka 20.000 kroner, hvis sommerhuset anvendes størstedelen af året – svarende til 39 uger, mens helårsbrug af et sommerhus koster op mod 40.000 kroner mere, end hvad der var tilfældet før prisstigningerne på elektricitet.

“Der er naturligvis stor forskel på, hvordan og hvor meget danskerne bruger deres sommerhuse – især i vinterhalvåret, hvor behovet for opvarmning er størst. Samtidig har alt fra sommerhusets isolering til husets vinduer en betydning for energiforbruget og dermed, hvor stor regningen bliver for sommerhusejeren,” forklarer energikonsulent og byggesagkyndig i NRGi, Bo Halm Andersen, og uddyber:

“Og har man eksempelvis flere kvadratmeter, en opvarmet pool eller anvender sommerhuset som helårsbolig, som fx nogle pensionister gør, kan elregningen naturligvis blive endnu større end vores beregninger, som tager udgangspunkt i en nuværende elpris på i gennemsnit 5,50 kr./kWh sammenholdt med 2,30 kr./kWh, idet elprisen førhen typisk lå mellem 2 og 2,50 kroner inklusive alle afgifter og moms. Her skal man også tage forbehold for fremtidige ændringer i elafgift og udviklingen i elpriserne.”

“Overvej at skifte ældre elradiatorer ud med nyere eller få monteret en luft-til-luft varmepumpe.”
Bo Halm Andersen Bygningssagkyndig og energikonsulent hos NRGi
Sommerhuse tæt ved vand

Du kan ofte spare på strømforbruget - både i nye sommerhuse og dem, der er af ældre dato.

Sådan kan du spare på energiforbruget i dit sommerhus

Ifølge Bo Halm Andersen kan man dog holde energiforbruget i sommerhuset nede på flere måder.

Blandt andet kan man vælge at lukke sommerhuset ned i en periode, og i så fald er det vigtigt at gøre huset klar til vinterlukning – ellers kan det ende med at blive en dyrere omgang i sidste ende:

“Det kan være dyrt at opvarme et ældre sommerhus om vinteren, og vælger man af den grund at lukke sommerhuset ned, skal man til gengæld huske at lukke for vand, tømme vandrør for at undgå frostsprængninger og ikke mindst at slukke for strømmen i eltavlen. Ellers kan det ende med at føre til andre store udgifter, hvis fx et vandrør sprænger,” siger han.

Mand laver kaffe

Har du gamle køkkenmaskiner og hårde hvidevarer, der sluger strøm? Overvej at købe nyt, der bruger mindre energi.

6 hurtige spareråd til dit sommerhus

  1. Tag korte brusebade, da det varme vand i sommerhuse typisk opvarmes med en elvandvarmer
  2. Overvej at udskifte gamle hvidevarer og apparater, fx kaffemaskine af ældre dato, som ofte er at finde i sommerhuse
  3. Brug brænde fra skuret, hvis sommerhuset har en brændeovn, i stedet for andre energikrævende former for opvarmning
  4. Sluk for apparater på stikkontakten, eller hiv stikket ud, så de ikke bruger standbystrøm
  5. Tjek om sommerhusets køleskab slutter tæt, så det ikke bruger unødig strøm
  6. Gennemgå sommerhusets vinduer for at se, om listerne skal skiftes eller justeres
En hvid luft-til-luft varmepumpe hænger på siden af et sommerhus

En luft-til-luft varmepumpe kan også være med til at forbedre indeklimaet i dit sommerhus.

Få glæde af dit sommerhus hele året

Vil du gerne bruge dit sommerhus hele året, er der også flere energirenoveringsprojekter, der kan være rentable i lyset af de nuværende elpriser, fortæller Bo Halm Andersen:

“Det afhænger naturligvis af huset, hvad der giver mening, men et godt sted at starte er at kigge på varmekilden. Overvej at skifte ældre elradiatorer ud med nyere eller få monteret en luft-til-luft varmepumpe. Har du en brændeovn, kan det være, at man skal kigge i retningen af at erstatte den med en mere energi- og klimavenlig brændeovn,” siger han og tilføjer:

“Har sommerhuset et tagrum, så undersøg, om der er behov for efterisolering. Og hvis du som sommerhusejer gerne vil lave en større investering, kan man gå i gang med at udskifte vinduer og døre af ældre dato. Har huset nyere vinduer og døre, kan de tjekkes efter med ”papirtesten” ved at sætte et stykke papir fast og lukke til – hvis papiret nemt kan trækkes ud, trænger tætningslisterne til justering eller udskiftning.”

Vil du læse mere?

Stort Potentiale Derfor Bør Du Energirenovere Boligen

Stort potentiale: Derfor bør du energirenovere boligen

Langt størstedelen af den danske boligmasse kan energiforbedres. Faktisk er 8 ud af ti boliger udstyret med et energimærke C eller ringere og kan derfor med fordel energirenoveres.

04.12.2020

870NRGI

8 lette spareråd til underholdning og enheder

Vidste du, at 39% af en husstands elforbrug i gennemsnit går til underholdning som tv, computere og Playstation? Det betyder, at der er store besparelser at hente, hvis du følger disse enkle spareråd.

13.04.2021

Guide Få Dit Hus Klar Til Foråret

Guide til din tagrende: Sådan renser du dine tag­render

Er det lang tid siden, at du har tømt husets tagrender for blade og andet skidt? Vi viser dig, hvordan du nemt renser din tagrende, så du undgår skader på boligen.

07.11.2022

Typiske Skader I Sommerhuset

Undgå skader i sommerhuset med hjælp fra tilstandsrapporten

Sommerhuse er populære som aldrig før. Overvejer du at sætte dit sommerhus til salg, kan det være en god ide at få udarbejdet en tilstandsrapport – også selvom det ikke er lovpligtigt.

11.09.2020