Vil du spare penge på varmeregningen?
Få en energikonsulent på besøg og få uvildig rådgivning om, hvordan du kan energioptimere dit hjem, sænke varmeregningen og gøre din bolig mere klimavenlig.
Bliv klogere på, hvordan energioptimering kan sænke dit energiforbrug, reducere boligens CO2-udledning og samtidig skåne både din pengepung og klimaet.
Energioptimering – også kendt som energirenovering – handler i bund og grund om, hvordan du kan reducere energiforbruget i din bolig ved at gennemføre projekter, der gør det muligt at bruge mindre energi uden at gå på kompromis med komforten.
De energibesparende projekter kan dække over mange forskellige ting: lige fra udskiftning af gamle lyspærer til en opgradering af varmesystemet.
Energioptimering findes med andre ord i alle størrelser, og ofte er det kun budgettet og fantasien, der sætter grænser for, hvad du kan få lavet.
Energioptimering er vigtig, fordi det både kan reducere din boligs CO2-udledning og give dig mærkbare besparelser på dine faste udgifter til el, vand og varme.
Når du energioptimerer, oplever du ikke kun økonomiske fordele – du bidrager også til en grønnere fremtid.
Mindre energiforbrug betyder nemlig, at din bolig efterlader et mindre klimaaftryk, fordi der bliver brugt færre ressourcer til opvarmning, strøm og vand.
Der er mange måder at energioptimere din bolig på. Her er nogle af de mest effektive metoder:
Efterisolering
En af de mest effektive måder at reducere dit energiforbrug på er ved at efterisolere dit hjem, så varmen ikke siver ud.
Det gør det også til et oplagt sted at starte, hvis du vil i gang med at energioptimere.
Dårligt isolerede vægge, lofter og gulve kan føre til varmetab, hvilket betyder, at dit varmesystem skal arbejde hårdere for at sikre, at der er varme i boligen.
Det er dårligt nyt for klimaet og din bankkonto. Men ved at efterisolere din bolig, kan du reducere dit varmeforbrug og dermed spare penge på energiregningen.
Udskiftning af vinduer og døre
Gamle vinduer og døre kan være en stor kilde til energitab. Energivinduer med højere energimærkning kan hjælpe med at holde varmen inde og kulden ude, hvilket er en vigtig del af en samlet energioptimeringsplan.
Du behøver dog ikke nødvendigvis at udskifte hele vinduer og døre for at opnå bedre energieffektivitet.
Du kan eventuelt nøjes med at udskifte tætningslisterne eller justere vindueshasperne, så de slutter tættere. Disse mindre tiltag kan også gøre en stor forskel i at reducere træk og varmetab, og det kan være en mere budgetvenlig løsning end en total udskiftning.
Energivenligt varmeanlæg
Har du et gammelt varmeanlæg, kan det være en god idé at overveje at skifte det ud. En moderne varmepumpe eller fjernvarme kan være langt mere effektiv end eksempelvis et gammelt olie- eller gasfyr.
Der er dog ingen tvivl om, at investeringen i en varmepumpe er et af de større og dyrere energirenoveringsprojekter, du kan kaste dig over. Men husk, at en varmepumpe både er en investering for fremtiden og kan gøre en positiv forskel fra den dag, den bliver installeret.
Energioptimerede apparater
En stor del af din boligs energiforbrug går til husholdningsapparater. Vaskemaskine, fryser, køleskab, store fladskærme og køkkenets ovn er typisk nogle af de største strømslugere i hjemmet.
Hvis dine elektriske apparater i hjemmet er af ældre dato, er der større sandsynlighed for, at du kan skrue ned for strømforbruget ved at udskifte dem med nyere og energibesparende modeller.
Kig på dine vaner
Indrømmet, det sidste råd er ikke et projekt i sig selv. Og så alligevel.
For energioptimering handler ikke kun om, at du skal udskifte din varmekilde eller efterisolere din bolig. Det kan også handle om, hvordan du kan spare på dit forbrug. Uanset, om vi taler om vand, varme eller strøm.
Du kan eksempelvis spare penge på vandregningen ved at tage kortere bad eller skifte til en vandbesparende bruser. Eller du kan skære en del af varmeregningen ved at slukke for dine radiatorer, når du lufter ud i hjemmet.
Vil du spare penge på varmeregningen?
Få en energikonsulent på besøg og få uvildig rådgivning om, hvordan du kan energioptimere dit hjem, sænke varmeregningen og gøre din bolig mere klimavenlig.
Listen er lang, når det kommer til fordelene ved at energioptimere sin bolig.
Prisen på energioptimering varierer naturligvis efter, hvilke projekter, du vil lave i huset.
Små ændringer som at udskifte husets gamle glødepærer til LED-pærer eller købe nye tætningslister til dine vinduer eller døre kræver ikke den store investering.
Får du også installeret en smart termostat, tæller det som energioptimering af dit hjem, selvom det er en lille investering.
Omvendt kan større projekter som efterisolering eller installation af en ny varmekilde ofte kræve, at du skal have flere penge op af lommen.
Hvis du gerne vil energioptimere din bolig, men synes, det virker som en stor udgift, er der hjælp at hente.
Der findes nemlig forskellige tilskudspuljer, der målrettet går til energioptimering af boligen, så du kan reducere husets klimaaftryk.