Artikel

Energirenovering: Sådan energi­optimerer du dit hus


Vil du sænke din varmeregning, skabe et mere behageligt indeklima og samtidig gøre noget godt for klimaet? Så er det måske tid til at energirenovere dit hus.

Klassisk murermestervilla set udefra

Energirenoveringer er blevet mere og mere populære de seneste par år.

De stigende priser på strøm og varme har nemlig gjort danske boligejere mere opmærksomme på, hvor de kan spare både energi og penge i deres hjem.

Og uanset om du bor i en murermestervilla, et rækkehus, en landejendom eller noget helt fjerde, har alle bygninger én ting til fælles: Som boligejer bliver du på et tidspunkt nødt til at renovere dit hus.

Og når det tidspunkt kommer, kan det ofte betale sig at tænke i energirenovering, når du alligevel går i gang med at give dit hus en kærlig hånd.

Men hvad skal du være opmærksom på, inden du kaster dig ud i en større energirenovering? Hvornår giver det mest mening at gå i gang med energiforbedringer? Og kan du få tilskud til dit projekt?

Alt det og mere får du svar på her, når Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi, klæder dig på til at kunne energirenovere huset.

Hvad er en energirenovering?

En energirenovering er en forbedring af dit hus med henblik på at reducere dit energiforbrug og minimere dens samlede miljøpåvirkning.

En energirenovering kan med andre ord hjælpe dig med at spare penge på varmeregningen og gøre noget godt for klimaet, fx ved at mindske boligens CO2-udledning, bruge mindre energi eller skifte fra fossile varmekilder til fjernvarme eller varmepumper.

Det er vigtigt at nævne, at der findes flere forskellige former for energirenoveringer af huset.

En energirenovering kan dække over alt fra montering af nye vinduer, isolering af taget, mekanisk udsugning, udskiftning af husets nuværende varmeanlæg (gasfyr eller oliefyr) til en energivenlig varmepumpe eller noget helt andet.

Så længe energirenoveringen er med til at sænke boligens energiforbrug og reducere varmeregningen.

Det forklarer Bo Halm Andersen.

"En energirenovering kan spænde bredt. Det kan være lige fra justering af vinduer for at undgå varmespild og mindske træk og kulde til større energiforbedringer, som fx efterisolering af et hus, udskiftning af vinduer eller konvertering til anden varmekilde, fx ved at skifte dit gasfyr eller oliefyr ud med en varmepumpe."

Derfor bør du energirenovere dit hus

Reducér CO2-udledningen

Reducér CO2-udledningen

Godt for klimaet. 

Forbedr indeklimaet

Forbedr indeklimaet

Øget komfort og godt for helbredet. 

Spar på varmeregningen

Godt for din økonomi. 

Bevar boligens værdi

Bevar boligens værdi

Energioptimering skaber merværdi.

Gør boligen mere salgbar

Gør boligen mere salgbar

Et energioptimeret hus er attraktivt på boligmarkedet.

Opnå et bedre energimærke

Opnå et bedre energimærke

Energirenovering kan forbedre husets energimærke.

Portrætbillede af Bo Halm Andersen

Ifølge vores ekspert, Bo Halm Andersen, er der mange fordele ved at energirenovere.

Flere fordele ved energiforbedringer

Ifølge Bo Halm Andersen er der flere årsager til, at du bør overveje en energirenovering af dit hus. 

"Først og fremmest er det godt for klimaet at energirenovere. Det gælder især for huse, som har et højt energiforbrug. Og så skal man huske på, at et energibesparende projekt ikke kun gavner ét aspekt, men flere. Isolering af din bolig kan betyde, at du oplever mindre træk og dermed får et bedre indeklima," forklarer Bo Halm Andersen, som tilføjer:

"Men isoleringen er også med til at sænke dit energiforbrug. Det kan også gøre dit hus mere eftertragtet på boligmarkedet og dermed øge boligens værdi, da energieffektive boliger bliver mere og mere populære og folk i højere grad har fokus på en boligs energiforbrug."

NRGi rådgiver taler med en mand og kvinde

Overvej at få en fagekspert til at gennemgå dit hus, inden du starter din energirenovering.

Energirenovering: Sådan kommer du i gang

Inden du kaster dig over energirenovering af huset, er der en række ting, du bør overveje, så du øger dine chancer for at nå i mål med dine energiforbedringer.

Slå vedligeholdelse og energirenovering sammen

Vi har været inde på det før. Men vi nævner det gerne igen. For det kan nemlig være en god idé at tænke på energiforbedringer, når du alligevel skal i gang med at renovere og vedligeholde huset.

Fx, hvis du skal i gang med at udskifte dit tag, er det meget nemmere og billigere at kombinere det efterisolering af dit loft og tagkonstruktion.

Saml dine energiforbedringer

Vil du gerne gå i gang med flere projekter?

Så kan det være fornuftigt at samle dem og indhente ét samlet tilbud på projekterne.

Det kan måske gøre dine energibesparende projekter lidt billigere. Og du undgår også, at dine energiforbedringer bliver spredt ud over en længere periode end nødvendigt.

Tag en ekspert med på råd

Er du usikker på, hvor du skal starte med at energirenovere?

Så bør du hyre en boligrådgiver, der kan hjælpe dig med at få overblik over bygningen.

Alle boliger gemmer på forskellige muligheder og udfordringer, når det kommer til energirenoveringer. Og det gælder også dit hus. 

Med en fagekspert ved din side, kan du nemt og hurtigt få overblik over, hvor det giver mest mening for dig at energirenovere dit hus og få konkrete forslag til, hvordan du bedst kommer i gang med din energisparende renovering.

Søg om tilskud

Husk at undersøge, om du kan få en økonomisk håndsrækning i form af et tilskud til din energirenovering. Der er – som vi skrev tidligere – forskellige puljer, der kan give dig lidt luft i budgettet.

Det koster ikke noget at søge, og det værste, der kan ske, er, at du får et nej.

Energi- og bolig

Har din bolig et højt energiforbrug?

Få en fagmand på besøg og få overblik over, hvad du kan gøre for at energi­optimere dit hjem, sænke din varme­regning og gøre din bolig mere klima­venlig.

NRGi rådgiver, Bo Halm Andersen peger på et vindue

Skal du have nye vinduer? Så er det måske et godt tidspunkt at energirenovere.

Hvornår er det en god idé at energirenovere sin bolig?

Overordnet set er det altid en god idé at energirenovere, da det både kan reducere dine omkostninger på kort og lang sigt og samtidig gøre en positiv forskel for miljøet.

Men nogle tidspunkter kan være mere oplagte end andre for en energirenovering af dit hjem.

”Kigger vi på energirenoveringer i forhold til årstiden, kan man med fordel udføre energirenoveringer inden man går vinteren og den kolde tid i møde. I den periode vil man ofte opholde sig mere indenfor, og man vil også bruge mere energi og skrue op for varmen,” siger Bo Halm Andersen.

Du kan også overveje energirenovering, hvis du alligevel skal:

  • Købe eller sælge bolig
  • Gennemgå større byggeprojekter eller tilbygninger
  • Udskifte vinduer eller tag
  • Skifte din varmekilde
NRGi rådgiver Bo Halm Andersen tjekker tætningslister på et vindue

Nye tætningslister til dine vinduer er et billigt energi­renoveringsprojekt.

Er det dyrt at energirenovere?

Du kommer desværre ikke udenom, at energiforbedringer – ligesom andre former for renovering – er en investering.

Men i og med, at en energirenovering kan dække over mange projekter, er der også stor forskel på, hvor mange penge du skal hive op af lommen for at foretage energiforbedringer af dit hus.

Du kan relativt nemt og billigt gå i gang med at montere nye tætningslister og foretage en justering af dine vinduer.

Men hvis du overvejer at udskifte din varmekilde med fjernvarme eller en varmepumpe, er det en større investering.

Lavere varmeregning

Selvom det kan være en dyr investering at komme i gang med din energirenovering, kan du ofte se frem til betydelige besparelser på din varmeregning, da din bolig bliver mere energieffektiv.

"Det er stort set altid en god investering at gå i gang med en energirenovering af dit hus. Særligt for ældre huse. Her kan en energiforbedring af huset have stor betydning og positiv effekt på dit nuværende energiforbrug og husets drift," forklarer Bo Halm Andersen.

Gør din bolig mere værd

Det er dog ikke kun på dit nuværende forbrug, at du sparer penge ved at energirenovere og forbedre husets tilstand.

På længere sigt vil dine energirenoveringer også være investeringen værd, fx hvis du overvejer at sælge huset på et tidspunkt.

Så overvej at energioptimere huset, selvom det kan være en stor investering i starten, lyder anebefalingen fra Bo Halm Andersen.

"Dit energirenoveringsprojekt kan også gøre dit hus mere attraktivt på boligmarkedet. Huse med et godt energimærke og lavt energiforbrug er mere eftertragtede end tilsvarende boliger med energimærke e og høje udgifter til varme og strøm. Så man skal ikke undervurdere, hvad energimærket betyder for folk, der er på jagt efter deres næste hjem."

NRGi rådgiver sidder ved et bord og taler med en mand og en kvinde

Tal med en rådgiver. De kan hjælpe dig med at få overblik over, hvilke tilskud, du kan få.

Få tilskud til energirenovering

Vidste du, at du kan få tilskud til din energirenovering?

Der findes flere forskellige puljer, der skal være med til at hjælpe boligejere med at lave energiforbedringer ved at tilbyde dem et økonomisk tilskud.

Det er blandt andet Energistyrelsen og Evida, der står bag nogle af puljerne, som kan hjælpe dig med at energirenovere din bolig. 

Så uanset, om du overvejer at investere i nye vinduer, ny isolering, udskifte dit varmeanlæg (oliefyr, gasfyr eller træpillefyr) med en energibesparende varmepumpe, kan du søge om at få tilskud til energiforbedringer.

Varmepumpepuljen

Varmepumpepuljen lukkede den 1. december 2023. Det forventes at puljen åbner igen i løbet af foråret 2024. 

Varmepumpepuljen er til folk, der er på udkig efter tilskud til varmepumper.

Det er Energistyrelsen, der står bag puljen.

Du kan få op til 27.000 kroner i tilskud, når du køber en varmepumpe. Der er dog nogle krav, som du og din bolig skal leve op til, inden du kan komme i betragtning til at få tilskud: Du må blandt andet ikke bo i et område, hvor der er eller planlagt at komme fjernvarme.

Energirenoveringspuljen

Energirenoveringspuljen er lukket for 2023. Puljen åbner igen den 10 april 2024. 

Energirenoveringspuljen er til folk, der gerne vil energioptimere og udføre energibesparende projekter i deres bolig.

Det er Energistyrelsen, der står bag puljen.

Du skal dog være opmærksom på, at du ikke selv kan udføre arbejdet, hvis du vil have tilskud. Energirenoveringen eller det energibesparende projekt, skal udføres af en virksomhed med et gyldigt CVR-nummer. Og så kan du ikke få tilskud til at udskifte varmekilde.

Afkoblingsordningen

Afkoblingsordningen er lukket for 2023. Det forventes, at den åbner igen den 18. januar 2024. 

Afkoblingsordningen er til folk, der har et gasfyr. Det er Evida, der står bag puljen.

Her kan du søge om at få afkoblet dit gasfyr, uden at skulle betale det såkaldte afkoblingsgebyr, hvilket typisk er en udgift på mellem 8.000-10.000 kroner.

Ofte stillede spørgsmål om energirenovering

Vil du læse mere?

Portræt Af Bo Halm Andersen

12 gode råd om storm­vejr: Sådan sikrer du dit hus mod storm

Storm, blæst og masser af regn. Kan dit hus holde til det? Få 12 gode råd fra vores faste ekspert, så du kan sikre dit hus mod det næste stormvejr.

16.08.2023

Opna En Sund Bolig Og Et Godt Helbred

Jagten på det perfekte indeklima: Sådan får du en sund bolig

Vi tilbringer størstedelen af vores tid i hjemmet. Derfor er det også vigtigt, at vi passer på og værner om vores indeklima, så både huset og os selv kan forblive sunde og raske. Læs mere om det her.

05.11.2020

Forårstjek af dit hus - Klassisk, murermestervilla set udefra

8 tips: Sådan forebygger du skimmelsvamp i dit hjem

Skimmelsvamp kan ramme alle boliger. Men heldigvis kan du med gode råd og vaner sørge for at minimere risikoen for at der kommer skimmelsvamp i dit hjem.

15.12.2022

Vaer Opmaerksom Og Undga Dyre Vandskader

Pas på regnen: Vær opmærksom og undgå dyre vandskader

Vil du undgå vandskader? Kraftig regn og skybrud kan være et mareridt for boligejere, da vandskader er noget af det dyreste og mest uoverskuelige at udbedre.

02.10.2020