Artikel

Frostskader på boligen: Det skal du gøre, når frosten rammer


Risikoen for frostskader på din bolig stiger i takt med at temperaturen falder. Få eksperten råd til, hvad du kan gøre for at undgå, at frosten gør skade på din bolig.

Istapper på en tagrende

Masser af sne og frostklare dage kan være både smukt og idyllisk, men det kan også give store udfordringer for landets boligejere.

For hvad kan du gøre for at undgå, at der sker frostskader på din bolig? Hvor opstår der typisk frostskader? Og hvad stiller du egentlig op, hvis skaden er sket?

Det får du svar på her, når vores faste ekspert, Bo Halm Andersen, bygge­sagkyndig og energikonsulent her i NRGi, deler ud af sine bedste råd om, hvordan du håndterer vinterens kolde udfordringer.

Vidste du at ...

2023 var et rekordvådt år? Ifølge DMI var 2023 det vådeste år i Danmarks vejrhistorie med 907 mm nedbør.

Sne i tagrende

Husets tagrender kan være et af de steder, hvor der kan opstå frostskader.

Hvor opstår der typisk frostskader?

Selvom alle huse er forskellige, er der alligevel nogle typiske steder i boligen, hvor risikoen for frostskader er størst.

  • Vand- og varmerør i uopvarmede rum – Vær opmærksom på, om der mangler vand- eller varmerør i tag- og skunkrum eller krybekælder, eller hvis de kun er isoleret i begrænset omfang. 
  • Revner i soklen eller betontrapper – Utætheder og revner kan udvikle sig til et større problem, hvis der siver vand ind i soklen.
  • Defekte fuger eller revner i murværket – Pas på, at der ikke trænger vand ind i dit murværk, som kan resultere i frost­sprængninger.
  • Stillestående vand – Vand i tagrender, nedløbsrør, og regnvandsbeholderen kan fryse til og forårsage skader og tilstopning.
“Det er altid bedre og billigere at forebygge end at reparere.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
Sne på en bolig

Gå en tur rundt om din bolig og se, om der er steder, hvor du skal udbedre skader.

Sådan forebygger du frostskader

Er der udsigt til hård frost og massive snebyger ifølge vejrudsigten?

Så er det god idé at overveje, hvad du kan for at forebygge, at der kommer frostskader på din bolig.

Ifølge Bo Halm Andersen bør det være en fast rutine for husejere at tjekke deres bolig, inden Kong Vinter melder sin ankomst.

”Det er altid bedre og billigere at forebygge end at reparere. Så gør det til en vane, inden vintersæsonen for alvor starter at gå en tur rundt om dit hus og tjekke eventuelle uopvarmede rum for skader,” anbefaler Bo Halm Andersen.

  • Sørg for, at alle rum i din bolig er opvarmet – minimum 17-18 grader. I uopvarmede rum kan der være en øget risiko for fugt og skimmelsvamp.
  • Undersøg murværket, facaden og taget på dit hus. Dit hus skal stå imod meget fra naturens side, så kig efter revner, huller og andre utætheder, som du bør fikse og udbedre.
  • Efterisolér dine vand- og varmerør i boligen. Det gælder særligt i uopvarmede rum. Når vand fryser til, udvider det sig, og det kan føre til sprængte vandrør og efterfølgende vandskader.
  • Rens dine tagrender, og sørg for, at der ikke ligger grene, blade eller andet skidt, der kan forhindre smeltet sne og is i at løbe uhindret i nedløbsrøret.
  • Luk og tøm boligens udendørs vandhaner. Du kan eventuelt overveje at udskifte din udvendige vandhane til en frostsikker model. Og husk ligeledes at afkoble og fjerne vandslangen, hvis du bruger denne til havevanding.
  • Husk salt, så du kan sikre, at du kan gå rundt på din ejendom. Som hus- eller grundejer har du ansvaret for at fjerne sne og is på fortovet ved din bolig. Men husk at være varsom, når du spreder salt, da det kan beskadige dit murværk.
  • Sørg for at sneskovelen er indenfor rækkevidde. Det kan være træls at rydde sne, særligt hvis din sneskovl står helt ude i garagen, og du ikke har adgang til den på grund af sne.
  • Lav en aftale med dine naboer om, at de skal tjekke din bolig i ny og næ, hvis du ikke er hjemme eller på vinterferie, når snevejret og frosten rammer.
Energi- og bolig

Har din bolig et højt energiforbrug?

Få en fagmand på besøg og få overblik over, hvad du kan gøre for at energi­optimere dit hjem, sænke din varme­regning og gøre din bolig mere klima­venlig.

Sne på murværk

Hold øje med, om der ligger sne op ad husets sokkel eller murværk.

Når frosten står på

Du slipper ikke helt for at give dit hus en hjælpende hånd, mens det er bidende koldt udenfor.

”I de dage, hvor der er minusgrader, er det vigtigt, at du rydder sne, både ved dit hus og eventuelt på fortovet afhængigt af, hvor og hvordan du bor. Og glem ikke at salte. Hold også øje med, om der hænger store istapper fra din tagrende, udhæng, eller tag. Hvis det er tilfældet, er det også en god idé at slå dem ned, inden de falder ned af sig selv og potentielt forårsager personskade,” lyder rådet fra Bo Halm Andersen.

Han anbefaler også, at man som boligejer holder øje med, om der ligger sne op ad murværket og soklen på din bolig.

”Hvis der er snedriver op ad dit hus, kan det øge risikoen for, at der kommer revner i murværket og fundamentet. Og det betyder, at der kan komme vand ind og forårsage store skader. Når det er muligt for dig, bør du hurtigst muligt fjerne sneen, der ligger klos op ad dit hus.”

Tjek for fygesne

Det er også vigtigt, at du under, eller kort tid efter frostvejret er slut, får tjekket dit tagrum for fygesne. 

"Krav gerne en tur op i tagrummet efter frost- og snevejret for at tjekke, om der er kommet fygesne ind. Hvis der er, så fjern det med det samme, inden det smelter og løber videre ned i boligen," siger Bo Halm Andersen. 

“Jo længere tid, der går, inden du reagerer, jo værre, kan skaden blive.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
NRGi rådgiver tager et billede af en bolig

Er der sket en frostskade? Husk at tage billeder af skaden, så du altid kan dokumentere, hvad der er sket.

Hvis frostskaden er sket

Er uheldet allerede sket, er det vigtigt, at du handler hurtigt, så du begrænser frostskadens omfang.

Sådan lyder den klare anbefaling fra Bo Halm Andersen.

”Frost- eller vandskader, som følge af hård frost, kan hurtigt blive en rigtig træls og dyr hovedpine for boligejere. Og jo længere tid, der går, inden du reagerer, jo værre, kan skaden blive,” forklarer Bo Halm Andersen, som lægger op til, at du bør gøre følgende, hvis du oplever frostskader i din bolig.

  • Sørg for at sikre, at skaden er stoppet, fx at der ikke længere løber vand ud
  • Undersøg, hvor omfattende frost- eller vandskaden er, og om den har bredt sig til andre områder, end hvor skaden er opstået
  • Kontakt dit forsikringsselskab, så du kan anmelde din skade. Det kan være en god idé at tage billeder af skaderne eller optage video af de berørte områder.
Sommerhus

Husk at tjekke sommerhuset i de kolde måneder, så du undgår dyre og trælse overraskelser.

Frostskader i sommerhuset

Det er ikke kun i din helårsbolig, at der kan opstå skader som følge af kulde og frost.

Dit sommer- eller fritidshus kan også blive ramt af frostskader, hvis du er uheldig.

”Frostskader kan i den grad også ramme sommerhuse eller andre fritidshuse. Mange sommerhuse, især klassiske sommerhuse i træ, er typisk mindre velegnede til at stå imod store mængder sne og hård frost end din faste bolig,” siger Bo Halm Andersen.

Han lægger også vægt på, at eventuelle frostskader i sommerhuse kan være svære at opdage i god tid, da vi ikke opholder os i sommerhuset i hverdagen.

”I en helårsbolig, hvor vi har vores faste hverdag, kan man hurtigere undersøge, om der er sket skader på boligen og, hvis det er nødvendigt, handle derefter. Men hvis der sker en frostskade i sommerhuset i januar og du først besøger sommerhuset i løbet af foråret, kan skaden nå at blive mere alvorlig end, hvis du havde opdaget den i god tid.” forklarer Bo Halm Andersen, som derfor anbefaler, at man løbende tjekker sit sommerhus, særligt i vinterperioden.

Vil du læse mere?

Løbende Vandhane

Spar på vandet: 10 spare­tips til at sænke dit vandforbrug

Få gode råd og praktiske tips til at spare på vandet med vores guide til vandbesparelse i hjemmet.

16.11.2023

NRGi Rådgiver undersøger et vindue (1)

Luftfugtighed i hjemmet: Her er alt, du skal vide

Bliv klogere på, hvad luftfugtighed er. Og få ekspertens 5 bedste råd til at forbedre luftfugtigheden i dit hjem.

04.04.2023

Bo Halm Andersen

Isolering af varmerør: Spar penge og varme med rør­isolering

Isolering af varmerør er en nem og billig måde at spare på varmen. Følg vores 3-trins-guide, og kom godt i gang med at isolere dine varmerør i dag.

28.11.2023

Portræt Af Bo Halm Andersen

Træk fra vinduer og døre: Sådan undgår du den kolde luft

Træk og kold luft fra dine vinduer og døre er ikke kun dårligt nyt for dit indeklima. Det kan også koste dig dyrt i form af en højere varme­regning.

11.12.2023