Artikel

Så hurtigt tjener du din energirenovering hjem


Sammen med Spar Nord har vi kigget på, hvor hurtigt du kan tjene din investering hjem, hvis du udskifter dine vinduer, isolerer dit tag eller vælger at hulmursisolere.

Nrgi Rådgiver Sidder Sammen Med Et Ægtepar

Er det tid til at energi­renovere dit hjem?

Vi er blevet vilde med at spare - både på strømmen og på varmeregningen. Vi følger timeprisen på strøm nøje. Starter vaskemaskinen, når strømmen er billigst. Og skruer ned for radiatoren, så varmeregningen ikke stikker af.

Men hvad kan du mere gøre, når du allerede har fuldt samtlige spareråd til punkt og prikke?

Så er det måske på tide at overveje, om det kan betale sig for dig at energirenovere dit hjem. 

Kortere tilbage­betalingstid, hvis du energirenoverer

Ifølge nye beregninger, som vi har lavet i samarbejde med Spar Nord, vil hulmursisolering af en ældre bolig finansieret med et lån med variabel rente kunne tjenes hjem på blot 2 år og seks måneder.

Lavede man samme beregninger tilbage i efteråret 2019, ville investeringen kunne tjene sig selv hjem på 4,5 år.

“Forskellen skyldes, at den årlige besparelse i omkostninger til energi i regneeksemplet er markant højere i år som følge af prisstigningerne på energi. I det konkrete eksempel med en hulmursisolering er den forventede årlige besparelse mere end dobbelt så høj, og det trumfer simpelthen både inflationen, der har ført til højere omkostninger på renoveringsprojekter, og de øgede finansieringsomkostninger som følge af de hastigt stigende renter,” siger chefanalytiker i Spar Nord Martin Lundholm og fortsætter:

“Regnestykket vil selvfølgelig se anderledes ud, hvis energipriserne de kommende år ser væsentlig anderledes ud end i år. Forventningen er, at priserne vil blive lavere. Måske ikke til næste år, men så de efterfølgende år. Men hvis der er en ting, det seneste år har lært os, så er det, at det er meget at spå om, og derfor har vi valgt ikke at forsøge at gætte på priserne for de kommende år.”

“Hvis huset varmes op med naturgas, vil den årlige besparelse på varmeregningen være på op til 11.000 kroner.”
Bo Halm Andersen Bygningssagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Hulmursisolering

En renoveringsmulighed, som er relativt billig og hurtigt tjent tilbage igen, er hulmursisolering af boligens ydervægge.

En del ældre boliger er nemlig bygget med en hulmur, som kan betale sig at isolere, lyder det fra byggesagkyndig og energirådgiver her i NRGi, Bo Halm Andersen.

“Tager man for eksempel udgangspunkt i en typisk bungalow fra 1935 med et hulmursareal på i alt 85 kvadratmeter, som efterisoleres i én etages højde i hele husets omkreds, vil prisen være omkring 300 kroner per kvadratmeter, hvilket resulterer i en investering på cirka 25-26.000 kroner eksklusiv finansiering. Prisen i 2019 var 22.000 kroner. Hvis huset varmes op med naturgas, vil den årlige besparelse på varmeregningen være på op til 11.000 kroner.”

NRGi Rådgiver står på en stige og undersøger et tag

Der kan være gode penge at spare, hvis du vælger at efterisolere dit tag.

Isolering af taget

Isolering af boligens tag er en anden oplagt energirenovering, som man bør overveje, siger Bo Halm Andersen.

“Tager man udgangspunkt i et etplanshus på 130 kvadratmeter fra 1970, som er opvarmet med naturgas og isoleret med ti centimeter isolering, kan der være en del penge at spare på varmeregningen ved at efterisolere med 20-30 centimeter ekstra. Her kan man eksempelvis få indblæst isoleringsgranulat, hvor omkostningen er på cirka 35.000 kroner eksklusive finansieringsomkostninger,” forklarer Bo Halm Andersen og fortsætter:

“Det er 10.000 kroner dyrere end i 2019, men en investering i en tagrenovering vil betyde, at man sparer omkring 4.600 kroner på varmeregningen, hvilket til gengæld er en besparelse, der er 2.400 kroner højere, end hvis vi sammenligner med energipriserne i 2019. Samtidig får man så også mere komfort i boligen. Hvis man således bor i et hus, hvor man planlægger at bo i mange år, kan investeringen helt bestemt svare sig.”

“Det kan helt sikkert mærkes på komforten, idet nye vinduer bidrager til et betydeligt bedre indeklima.”
Bo Halm Andersen Bygningssagkyndig og energikonsulent hos NRGi
NRGi Rådgiver undersøger et vindue

Nye vinduer kan både forbedre dit indeklima og sænke din varmeregning.

Udskiftning af vinduer

Ejere af ældre boliger kan med fordel også vælge at udskifte boligens vinduer. Her er der både mulighed for at skifte hele vinduet ud, men man kan også vælge bare at skifte de gamle ruder med nye, moderne energiglas med en bedre isoleringsevne.

“I et hus med et vinduesareal på 20 kvadratmeter monteret med tolags termorude med kold kant af ældre dato vil udskiftningen til nye vinduer med en energiruderefterisolering koste cirka 120.000 kroner. Varmes huset op med elradiatorer, kan der spares op til 10.000 kroner på varmeregningen årligt,” lyder det fra Bo Halm Andersen og fortsætter:

“Hvis man sammenligner med hulmur- og tagisolering, vil en investering i udskiftning af vinduer tage længere tid at tjene ind. Til gengæld kan det helt sikkert mærkes på komforten, idet nye vinduer bidrager til et betydeligt bedre indeklima uden træk og kuldenedslag samt optimeret lydisolering.”

Vil du læse mere?

Guide Læs Og Forstå Boligens Tilstandsrapport

Guide: Læs og forstå boligens tilstandsrapport

Der kan opstå mange spørgsmål, når man som køber skal sætte sig ind i de begreber og definitioner, som tilstandsrapporten indeholder. Vi hjælper dig med at forstå den.

15.05.2019

NRGi Rådgiver står ved en bolig

Det skal du vide om boligens energimærke

Selvom det er lovpligtigt at energimærke sin bolig i forbindelse med et salg, er der mange, der ikke er helt klar over, hvorfor de skal bruge det, og hvordan energimærket kan hjælpe dem.

15.05.2019

Derfor Skal Du Efterisolere Din Bolig 6

Derfor skal du efterisolere din bolig

Fryser du? Så kan det være, du skal have tjekket isoleringen i dit hus efter i sømmene. Isolering er nemlig noget af det, der virkelig er med til at holde din bolig varm og sund.

26.03.2021

Udhæng Til Boligen

Den store guide til udhæng: Her er alle fordele og ulemper

Med eller uden udhæng? Træ eller vedligeholdelsesfrit? Bliv klogere på udhæng og dets betydning for din bolig her. Læs mere om det her.

10.12.2024