Artikel

Sådan gør du dit hus vinterklar – inden det er for sent


Det er ikke kun bilen, der skal gøres vinterklar. Også huset skal sikres, så vi ikke ender med uoverskuelige og dyre konsekvenser til foråret. Vi hjælper dig med at klare det.

Sådan Gør Du Dit Hus Vinterklar – Inden Det Er For Sent (2)

Rådgiver Bo Halm Andersen fra NRGi kommer her med gode råd til, hvordan du bedst muligt gør dit hus klar til vinteren – inden det er for sent.

”Hvis det trækker op til snevejr, er det en rigtig god ide at dække sin kælderskakt og lyskasser foran kældervinduer til, så de ikke bliver fyldt med sne, der senere kan give fugtproblemer, når sneen smelter.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

Overdæk skakterne

Når vinteren står for døren, er der udsigt til sne.

Men når sneen smelter, er det bestemt ikke altid en fordel for husejere. Især kælderen kan blive ramt.

”Hvis det trækker op til snevejr, er det en rigtig god ide at dække sin kælderskakt og lyskasser foran kældervinduer til, så de ikke bliver fyldt med sne, der senere kan give fugtproblemer, når sneen smelter. Hvis man har en krybekælder, altså et ventileret hulrum under gulvet, skal man også sørge for at dække de udvendige riste af også, da de ofte sidder tæt på terrænet.

Kan give fugtskader

Kommer der sne ind i eller tæt på risten, kan det også give fugtskader i hulrummet, når sneen smelter,” siger Bo Halm Andersen og forklarer, at man ved de små riste kan dække dem til med et par enkelte mursten – man skal dog huske at fjerne dem igen efterfølgende, da ristene er til for ventilation.

”Hvis man sørger for at dække de knap så synlige indgange til huset af – som for eksempel riste og kælderskakte, formindsker man altså risikoen for skader efter vinteren. Så det er en rigtig god ide,” siger Bo Halm Andersen.

Tjek dit tagrum

Nogle af de dyreste og værste fugtskader kan opstå i tagrummet. Derfor kan man, inden vinteren for alvor slår til, sikre sig ved at tage et besøg i tagrummet i dagslys.

”Kommer der lys ind i tagrummet et sted, betyder det, at der er en utæthed, der gerne skulle dækkes til eller fikses, inden der kommer fygesne. Kommer der først fygesne ind, kan der opstå fugtskader i tagrummet, når sneen smelter,” siger Bo Halm Andersen.

Pas på trinene og spar på saltet

Store mængder regn kan ændre ved dine flisers placering.

Og det er bestemt ikke ligegyldigt, når frosten kommer. For kommer der først vandsamlinger eller vandpytter, hvis fliserne har sat sig forkert eller er blevet ujævne, kan det blive en glat affære.

”Fliser giver sig nemt under pres fra vand. Derfor skal man være opmærksom til vinter, så man undgå glatte overflade og risiko for faldskader på grund af små vanddannelser,” siger Bo Halm Andersen, der dog også påpeger, at man faktisk kan stryge for meget salt ved sin ejendom

Undgå at bruge for meget salt

”Ved nogle af de huse, vi kommer ved, kan vi se på murværket, at der er blevet saltet for meget og for tæt på huset.

Det betyder blandt andet, at de nederste mursten tager stor skade og belægningen simpelthen bliver dårligere. Det kan betyde, at de ødelagte mursten suger mere vand, og når der så kommer frost, kan vandet i murstenene lave skader.

Derfor anbefaler jeg, at du ikke putter for meget salt for tæt ved huset, da det simpelthen vil æde den brændte overflade på murstenene,” siger han.

Rens tagrenderne og luk vandhanerne

Efteråret har med garanti efterladt sig gamle blade og andet snavs i din tagrende.

Derfor anbefaler Bo Halm Andersen, at man tjekker sin tagrende inden temperaturerne falder drastisk.

”Hvis der for eksempel er gammelt snavs, der tilstopper tagrenden eller tagnedløbet, kan man risikere, at der ophober sig vand, som vil fryse til is om vinteren.

Det kan altså betyde, at især tagnedløbet udvider sig, får frostsprængninger og dermed går i stykker, siger Bo Halm Andersen og pointerer, at det også altid er en god ide at få lukket ydre vandhaner af, hvis man vil undgå frostspringninger.

Vil du læse mere?

Fjern Kuldebroer Og Spar Flere Tusind Kroner Om Året

Fjern kuldebroer og spar flere tusind kroner om året

Trækker det i dit hus? Dårlig isolering og træk i dit hjem kan sende din varmeregning vejret. Heldigvis kan du nemt fikse det. Vi viser, hvordan du kan fjerne kuldebroer og spare tusindvis af kroner.

06.04.2021

Sadan Ruster Du Din Bolig Mod Indbrud

Gør julen sikker: Sådan ruster du din bolig mod indbrud

Vi går julen i møde med alt hvad det indebærer – og for mange indebærer det desværre også et besøg af ubudne gæster. Nemlig indbrudstyven.

20.11.2020

Guide Sådan Undgår Du Fugt I Boligen

Guide: Sådan undgår du fugt i boligen

Vil du undgå fugt i dit hjem? Det kan hurtigt ødelægge dit indeklima og bygningen, hvis skaden først er sket. Her får du 8 gode råd til, hvordan du kommer fugten til livs.

11.06.2020

Fordele Og Ulemper Ved Biopejsen

Guide: Fordele og ulemper ved biopejsen

Vi ser den ofte i nybyggeri som den æstetiske prik over i’et i stuen. Biopejsen er en smuk løsning til at skabe hygge og stemning med levende ild uden alt besværet og udledning af sodpartikler.

30.10.2020