Artikel

Guide: Fordele og ulemper ved biopejsen


Vi ser den ofte i nybyggeri som den æstetiske prik over i’et i stuen. Biopejsen er en smuk løsning til at skabe hygge og stemning med levende ild uden alt besværet og udledning af sodpartikler.

Fordele Og Ulemper Ved Biopejsen

Energivenligs faste ekspert, Bo Halm Andersen guider her til fordele og ulemper ved den populære og mere bæredygtige moderne pejs i boligen.

Og vi starter med fordelene

Modsat almindelige brændeovne kræver biopejsen ikke brænde, men skal blot tændes med bioethanol. Denne hældes direkte i brandkaret, hvorefter man tænder op med en lang lighter ved at holde lighteren forsigtigt ned til brandkarret og antænde. Sørg for at hælde bioethanolen direkte i brandkarret uden at spilde.

Nem montering

Biopejsen kræver ikke aftræk i form af skorsten og kan derfor monteres i eller på væggen uden at skulle forbindes til en skorsten.

Færre lugtgener

Når Biopejsen er tændt, er der ikke tale om en afbrænding i klassisk forstand. Derfor opstår der ikke samme typer lugtgener, som man for eksempel forbinder med et oliefyr eller en brændeovn, hvor der afbrændes træ.

I biopejse forbrændes bioethanol, som er alkohol, der stammer fra kartofler og majs. Producenterne kalder det lugtfrit. Dog vil fintfølende næser måske kunne ane lugten af bioethanol lige ved optænding som en let spritagtig lugt.

Mindre forurening

Der findes kun få undersøgelser af indeklimaets påvirkning af biopejse. Dog viser den tilgængelige viden, at der ikke opstår sodpartikler ved afbrænding, og derfor, at der ikke udledes skadelige sodpartikler og forurening som ved almindelige brændeovne.

Dog udleder den stadig forskellige former for partikler som formaldehyd og kulilte – dog i meget små mængder.

Derfor er det påkrævet, at biopejse kun opsættes i rum af tilstrækkelig størrelse og med god ventilation. Der findes forskellige certificeringer, som viser, om biopejsen overholder kravene.

Ofte en billigere løsning

Biopejse kan fås i alle prisklasser, og skal de indbygges og indmures, kan det blive lidt af en udskrivning.

Dog findes der mange løsninger af fritstående og væghængende modeller til nogle få tusinde kroner, som nemt kan sættes op af enhver, der kan håndtere en boremaskine.

Det er dog en god idé at sørge for, at biopejsen er certificeret. Sørg for at montere biopejsen på en væg, der kan bære den. 

Men der findes naturligvis også ulemper. Lad os kigge nærmere på dem. 

Kræver plads og ventilation

Overvejer du en biopejs, skal du være opmærksom på, at rummet har en tilstrækkelig størrelse, og at der er tilsvarende, er god ventilation i rummet.

Dette netop for at undgå brandfare og en større koncentration af eventuelle partikler i luften.

Brandfarlig ved forkert håndtering

Køber man en godkendt biopejs, er den som udgangspunkt sikker at benytte, når man håndterer den korrekt. Det er dog væsentlig, at man er bevidst om den potentielle brandfare.

Bioethanol er nemlig hurtigantændende og ekstrem brandfarligt.

Derfor skal man kun hælde bioethanol direkte i brandkarret og undlade at spilde. Spilder man, skal man sørge for at tørre grundigt op.

Der findes også biopejse, hvor brandkarret opfyldes automatisk.

Alternativt kan man købe en manuel pumpe til at pumpe ethanolen fra flasken til brandkarret. Brug altid kun godkendt bioethanol med en alkoholprocent over 95 procent.

Symbolsk varmeeffekt

Der er forskel på effekten og dermed, hvor meget varme, biopejsen angiver.

Det er dog vigtigt at understrege, at biopejsen primært er en æstetisk løsning, som ikke kan bruges til varmekilde eller supplerende varmekilde. Så skal du i stedet anskaffe en varmepumpe eller lignende.

Ud over biopejsen finder der mange andre alternativer, som også fungerer som supplement den primære opvarmningskilde, såsom gaspejse, hybridbrændeovne med mere.

Dagligstue med ophængt sort biopejs

Gode råd

Drømmer du stadig om en biopejs? Her får du nogle gode råd til at få drømmen til at gå i opfyldelse. 

  • Sørg for at hænge den op i et stort rum med god ventilation
  • Husk god udluftning og evt. under brug – gerne også naturlig udluftning via et vindue
  • Hæld kun bioethanol i brandkarret og til max-grænsen
  • Orienter dit forsikringsselskab ved køb af en biopejs for en sikkerhedsskyld
  • Hæng kun den pågældende biopejs op på vægge, der er egnet til det og kan bære den pågældende vægt
  • Sørg for afstand mellem væg og biopejs eller placér en plade imellem dem

Vil du læse mere?

NRGi Rådgiver gennemgår en nybygget bolig

Disse skader kan opstå inden 1-års og 5-års gennemgangen

TV-serier om nybyggeri fanger i stor stil danskernes opmærksomhed. Men det er ikke kun serierne, der fanger. Det at bygge sit eget hus blevet rigtig populært – og byggefirmaerne har rygende travlt.

12.05.2021

Fordele Og Ulemper Ved Gulvvarme Og Radiatorer

Fordele og ulemper ved gulvvarme og radiatorer

Vi er gået vinteren i møde, og de kolde temperaturer viser sig tydeligt. Derfor er det også ekstra dejligt at komme hjem til en lun bolig.

12.02.2021

Boligeftersyn Af Boligen Fra Nrgi Rådgivning

Energimærke: Få indsigt i din boligs energi­mæssige tilstand

Der kan være mange fordele ved at få et nyt energimærke. Udover at energimærket er lovpligtigt, når du skal sælge din bolig, giver det dig også klar besked om din boligs energimæssige tilstand.

21.12.2020

Kan Du Undgå Træk Og Kulde I Boligen Uden At Gennemrenovere

Kan du undgå træk og kulde i boligen uden at gennemrenovere?

Det korte svar er ”ja”. I de kolde vintermåneder døjer boligejere i ældre boliger med træk og kulde på grund af utætheder. Her får du fire løsninger, der kan være med til at holde boligen varm.

27.12.2019