Artikel

Sidste års elpriser påvirker danskernes strømforbrug


Danskerne ser ud til at holde fast i de gode sparevaner. Særligt ét spareråd er vi vilde med.

Kvinde trykke på en kontakt

De høje priser på strøm i 2022 har fået flere til at tænke sig om, før der bliver tændt for hjemmets elektriske apparater.

Særligt ét godt spareråd holder danskerne fast i.

Fire ud af ti svarer nemlig, at de nu er mere opmærksomme på ikke at lade lyset brænde. Og det er ikke bare lyskontakterne, som vi slukker for. Hver femte husker også at slukke helt for strømmen til elapparater, der står på standby.

Det viser en ny undersøgelse, som Kantar Public har lavet for os og Gjensidige.

“Selv om elpriserne ikke længere er nær så høje som sidste vinter, er det tydeligt, at der er kommet et helt andet fokus på at spare.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
NRGi rådgiver Bo Halm Andersen

Bo Halm Andersen er glad for, at flere og flere danskere holder fast i de gode spareråd.

Hold fast i de gode sparevaner

Ifølge byggesagkyndig og energikonsulent, Bo Halm Andersen her fra NRGi, er der grund til at tro, at vanerne bliver hængende.

”Selv om elpriserne ikke længere er nær så høje som sidste vinter, er det tydeligt, at der er kommet et helt andet fokus på at spare. Og når mange familier både er ramt af høje renter og inflation, så giver det god mening at holde fast i nogle gode vaner om at spare, hvor man kan”, siger Bo Halm Andersen.

Ifølge undersøgelsen har 25 procent ændret vaner, når de bruger vaske- og opvaskemaskinen, som først kører, når de er helt fyldt.

Tilsvarende svarer 17 procent, at de bruger de energibesparende funktioner på opvaskemaskinen og vaskemaskinen. I undersøgelsen svarer 21 procent også, at de nu bruger tørretumbleren mindre eller aldrig.

“Men det er også vigtigt at tænke over at være hjemme og vågen, når man sætter fx tørretumbleren og vaskemaskinen i gang.”
Henrik Sagild Direktør for Skade i Gjensidige
Mand sætter ladekabel i ladeboks

Overvej, hvornår du sætter din bil til opladning, hvis du vil spare penge.

Spar penge ved at flytte forbruget

Der er penge at spare, hvis man holder øje med, hvornår på døgnet strømmen er billigst.

I vinterhalvåret er strøm typisk dyrt i tidsrummet kl. 17-21 på grund af netselskabernes vintertariffer.

Undersøgelsen viser, at mange danskere stadig følger rådet om at flytte forbruget til tidspunkter, hvor elprisen er lavest.

Hver tredje svarer nemlig i undersøgelsen, at de primært bruger strøm, når det er billigt, fx i dagtimerne og om natten.

Hensyn til klimaet og privatøkonomien

Det er positivt, at så mange er blevet bevidste om at holde elforbruget i ro, både af hensyn til klimaet og privatøkonomien.

Det understreger Henrik Sagild, der er direktør i skade hos Gjensidige.

“Man kan spare meget, hvis man tænker sig om og planlægger strømforbruget. Men det er også vigtigt at tænke over at være hjemme og vågen, når man sætter fx tørretumbleren og vaskemaskinen i gang. Vi ved desværre, at en del brande starter i de større elektriske apparater, så det er vigtigt at være opmærksom på risikoen og naturligvis at have en røgalarm,” siger han.

Kvinde sidder i en sofa med en computer på skødet

Husk at tjekke, hvornår elprisen er i bund, hvis du vil spare penge på elregningen.

Gode råd til at spare på strømmen

Hvis du vil tjekke, hvornår elprisen er lavest, er der flere apps, som viser elprisen ca. et døgn frem. På vores hjemmeside og app kan du nemt se, hvad prisen er på el - time for time. 

Og hvis du gerne vil skære toppen af elregningen, har Bo Halm Andersen samlet nogle gode spareråd til dig, som du kan få glæde af. 

  • Undgå tørretumbleren – det er en af de største strømslugere overhovedet, hvis du bruger den meget. Tør tøjet udenfor, hvis det er muligt, så du ikke danner fugt i boligen.
  • Mindsk strømforbruget fra elektronik fx ved at indstille din computer til at gå i sleep-tilstand, når du ikke bruger den. Du kan også mindske standby-forbruget ved at bruge et tænd-sluk-ur.
  • Hvis du har en gammel cirkulationspumpe, er der mange penge at hente ved at skifte den.
  • Brug eftervarme i ovnen til at lave maden færdig og lav gerne store portioner, når ovnen alligevel er i gang, så har du til et ekstra måltid.
  • Fyld opvaskemaskine og vaskemaskine helt op.
  • Hvis du ejer en elbil, så indstil via din opladningsapp til automatisk opladning i løbet af natten.
Se timeprisen på strøm

Dyk ned i andre nyheder

Nyheder
Familie Hilser På Rådgiver2

Travlhed hos landets byggesag­kyndige inden års­skiftet

Det nye bolig­skattesystem har tændt blusset under bolig­markedet, hvor mange sælgere og købere forsøger at få en handel i hus før årsskiftet.

06.12.2023

Nrgi Ladestandere

Ny opladningsapp på vej til elbils­ejere

Elbilernes stigende popularitet får os til at styrke vores position på markedet for ladeløsninger og lancere en ny opladnings­app i samarbejde med Monta.

10.11.2023

Nrgi Rådgiver Undersøger Murværket På Et Hus

Sådan undgår du fugt- og vand­skader i tilstands­rapporten

I de kolde og regnfulde vintermåneder stiger risikoen for vand- og fugtskader, og det kan ses i boligejernes tilstandsrapporter. Men skaderne kan forebygges, lyder det fra os og Gjensidige.

09.11.2023

Kvinde slukker for kontakten

Undersøgelse: Mange er bekymret for vinterens elpriser

Selvom priserne på strøm indtil nu har holdt sig i ro, er over halvdelen af danskerne bekymrede for, at elpriserne vil stige i løbet af vinteren, ligesom de gjorde sidste vinter.

22.10.2023