Artikel

Travlhed hos landets byggesag­kyndige inden års­skiftet


Det nye bolig­skattesystem har tændt blusset under bolig­markedet, hvor mange sælgere og købere forsøger at få en handel i hus før årsskiftet.

NRGi rådgiver hilser på en kvinde og mand

Vores byggesagkyndige besøger mange hjem for tiden, der skal have udarbejdet diverse bolig­rapporter.

Ifølge de nye skatteregler skal en bolig nemlig være købt og overtaget senest den 31. december i år for at ejeren kan sikre sig en skatterabat.

Det er især købere af huse og ejerlejligheder i hovedstadsområdet, som kan spare mange penge ved at handle nu.

Men hvis man vil gøre sig håb om at nå et hussalg før årsskiftet, så er det ved at være sidste udkald, lyder det nu fra de byggesagkyndige, som udarbejder rapporter i forbindelse med bolighandler.

”Vi kan godt mærke, at vi har fået væsentligt mere travlt her i efteråret. I oktober fik vi mange flere bookinger end normalt, og travlheden er fortsat ind i november. Der er blevet færre ledige tider at vælge imellem, så hvis man gerne vil nå at sælge før årsskiftet, så skal man ikke vente for længe,” siger Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi.

“Vi kan godt mærke, at vi har fået væsentligt mere travlt her i efteråret.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
NRGi rådgiver, Bo Halm Andersen

Bo Halm Andersen oplever øget travlhed på boligmarkedet for tiden.

Boligskatter sætter gang i boligsalget

Her i NRGi har vi byggesagkyndige over hele landet, som hvert år besøger over 20.000 hjem for at udarbejde forskellige boligrapporter, som blandt andet danner grundlag for, at der kan tegnes en ejerskifteforsikring.

Som sælger skal man regne med, at det kan tage en uges tid fra bestillinger er modtaget til der ligger en gyldig tilstandsrapport, elinstallationsrapport og et energimærke.

Ifølge loven må en ejendom ikke annonceres til salg, før der er udarbejdet et energimærke, så boligsælgerne skal være forberedt på, at boliger ikke er en vare, som kan sættes til salg fra dag til dag.

”Jeg kan klart mærke på kunderne, at der bliver snakket meget om de nye boligskatter, og at det har været med til at få flere til at fremskynde et boligsalg, som folk måske ellers ville have ventet lidt med,” siger Bo Halm Andersen.

“Vi er i kontakt med en del flere boligejere end normalt, og det er tydeligt, at mange ser det som en god mulighed for at sælge lige nu.”
Britta Nielsen Chef for partner og salgsstøtte i Gjensidige
Parcelhus set fra haven

Det er ved at være sidste chance, hvis du ønsker at sælge eller købe bolig inden årsskiftet.

Ser muligheder for at sælge

Hos Gjensidige kan man også mærke den store interesse for at handle bolig før årsskiftet.

Antallet af tilbud på ejerskifteforsikringer ligger højere end normalt på denne tid af året.

”Vi er i kontakt med en del flere boligejere end normalt, og det er tydeligt, at mange ser det som en god mulighed for at sælge lige nu, hvor interessen for at købe er ekstra høj,” siger Britta Nielsen, chef for partner og salgsstøtte i Gjensidige.

De seneste handelstal fra Boligsiden viser, at der blev solgt otte procent flere boliger i oktober måned i forhold til september.

For ejerlejligheder var der tale om 18 procent flere salg på landsplan i oktober i forhold til september. Også hussalget steg i størstedelen af landet, og især omkring hovedstaden.

I København By blev der solgt 39 procent flere huse i oktober i forhold til september.

Det siger loven

Som sælger af et hus har du ansvar for husets tilstand i 10 år efter salget.

Men ifølge loven kan sælger blive fritaget for det ansvar ved at give et tilbud om en ejerskifteforsikring til køber, hvor sælger betaler halvdelen af forsikringspræmien.

For at få et tilbud på en ejerskifteforsikring kræver loven, at der udarbejdes en tilstandsrapport og en elinstallationsrapport.

En tilstandsrapport er gyldig i seks måneder, mens en elinstallationsrapport er gyldig i 12 måneder. Et energimærke er gyldigt i 10 år.

Dyk ned i andre nyheder

Nyheder
Nrgi Rådgiver Undersøger Murværket På Et Hus

Sådan undgår du fugt- og vand­skader i tilstands­rapporten

I de kolde og regnfulde vintermåneder stiger risikoen for vand- og fugtskader, og det kan ses i boligejernes tilstandsrapporter. Men skaderne kan forebygges, lyder det fra os og Gjensidige.

09.11.2023

Jacob Vittrup

Vi forpligter os til SBTi

I NRGi-koncernen vil vi gå videnskabeligt til værks for at indfri vores klimamål. Derfor har vi valgt at forpligte os til SBTi og basere vores klimamål på den seneste forskning.

01.11.2023

Kvinde slukker for kontakten

Undersøgelse: Mange er bekymret for vinterens elpriser

Selvom priserne på strøm indtil nu har holdt sig i ro, er over halvdelen af danskerne bekymrede for, at elpriserne vil stige i løbet af vinteren, ligesom de gjorde sidste vinter.

22.10.2023

Nrgi Ladestandere

Ny opladningsapp på vej til elbils­ejere

Elbilernes stigende popularitet får os til at styrke vores position på markedet for ladeløsninger og lancere en ny opladnings­app i samarbejde med Monta.

10.11.2023