Artikel

Sådan undgår du fugt- og vand­skader i tilstands­rapporten


I de kolde og regnfulde vintermåneder stiger risikoen for vand- og fugtskader, og det kan ses i boligejernes tilstandsrapporter. Men skaderne kan forebygges, lyder det fra os og Gjensidige.

NRGi rådgiver, Bo Halm Andersen, undersøger murværket på et hus

Det danske vintervejr kan byde på rigelige mængder af regn, frostgrader og sne, der gør dagligdagen mere besværlig. Ikke mindst for boligejere, der forsøger at sælge deres bolig. 

Vinterens våde og kolde vejr kan nemlig øge risikoen for alvorlige boligskader og dermed have betydning for den tilstandsrapport som tusindevis af husejere får lavet i forbindelse med boligsalg.

Vi besøger årligt over 20.000 hjem for blandt andet at lave tilstandsrapporter og andre boligrapporter, og her er det særligt fugt- og vandskader, der fylder i vintermånederne.

Det forklarer Bo Halm Andersen, der er byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi.

“Ligesom biler skal til serviceeftersyn, anbefaler vi også, at boligejere løbende tilser og vedligeholder deres bolig, og særligt når sæsonerne skifter. Fugt- og vandskader kan føre til skimmelsvamp, hvilket er meget usundt at bo i og kan være dyrt at få bugt med. Derfor er det altid en god idé at tage små skader i opløbet, så man ikke risikerer at få en grim overraskelse i tilstandsrapporten,” siger Bo Halm Andersen.

“Ligesom biler skal til serviceeftersyn, anbefaler vi også, at boligejere løbende tilser og vedlige­holder deres bolig, især når sæsonerne skifter.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
NRGi Rådgiver står på en stige og undersøger et tag

Som boligejer skal du blandt andet holde øje med, om der er løse tagsten.

Bedre at forebygge end at udbedre skader

Fugt- og vandskader er også et stort tema hos Gjensidige hvert år.

Det fortæller direktør i skade Henrik Sagild, der er enig i, at man bør holde et vågent øje med boligens stand for at forebygge skader.

“Vi oplever desværre, at mange boliger får fugtskader eller svamp, fordi der ikke bliver taget hånd om skavanker eller utætheder løbende,” siger han, og tilføjer: 

“Begyndende skader kan ofte undgås, hvis boligejere løbende holder øje med boligens forfatning og somme tider beder en håndværker eller byggesagkyndig tilse eventuelle skader. Det er langt billigere at forebygge end at udbedre skader i det lange løb.”

“Det er langt billigere at forebygge end at udbedre skader i det lange løb.”
Henrik Sagild Direktør for Skade i Gjensidige
Portrætbillede af NRGi rådgiver, Bo Halm Andersen

Ifølge Bo Halm Andersen er det en god idé at give taget et tjek fra tid til anden.

Pas på skjulte skader

Ifølge energikonsulenten er de fleste danskere gode til at vedligeholde deres bolig, men der er steder i boligen, som man ofte overser, fordi man ikke kommer der så ofte.

Og her kan der gemme sig skader, som kan løbe op i mange tusinde kroner.

“Det er de færreste, der færdes på taget til hverdag. Men det er altså en god idé at gå derop et par gange om året og gå tagkonstruktionen igennem,” siger han Bo Halm Andersen, som tilføjer:

“Loftet er ligeledes et sted, hvor der kan komme vand ind og gøre relativt stor skade, hvis man ikke tænker over at komme derop engang imellem og sikre sig, at der er tørt.” 

Tre områder, du skal være opmærksom på i vinter­månederne

Løse tagsten

Taget er det første, der står for skud, når det regner eller sner.

Efter voldsomt blæse- eller regnvejr er det derfor vigtigt at være opmærksom på løse og revnede tagsten, hvor vand kan trænge igennem.

Løse tagsten kan skubbes på plads igen, ligesom en knækket tagsten hurtigt kan udskiftes med en ny.

Slidte vinduesrammer og vedligeholdelse af træværk

Når regn rammer et vindue, samler det sig ofte i bunden, hvilket kan føre til råd i bundstykket af vindueskarmen.

Hvis skaden allerede er sket, kan det i de fleste tilfælde repareres ved at slibe bundstykket ned og male eller lakere det på ny.

Generelt er det vigtigt at vedligeholde træværk løbende for at undgå råd- og svampeskader.

Udvaskede fuger mellem mursten

Revnede, sprækkede eller udvaskede fuger mellem mursten får som regel et gult hussymbol i tilstands­rapporten, idet både vand- og fugtskader kan opstå heraf.

Er fugerne i dårlig stand, skal de gamle fuger skrabes ud og erstattes med nye og friske.

Dyk ned i andre nyheder

Nyheder
Jacob Vittrup

Vi forpligter os til SBTi

I NRGi-koncernen vil vi gå videnskabeligt til værks for at indfri vores klimamål. Derfor har vi valgt at forpligte os til SBTi og basere vores klimamål på den seneste forskning.

01.11.2023

Kvinde slukker for kontakten

Undersøgelse: Mange er bekymret for vinterens elpriser

Selvom priserne på strøm indtil nu har holdt sig i ro, er over halvdelen af danskerne bekymrede for, at elpriserne vil stige i løbet af vinteren, ligesom de gjorde sidste vinter.

22.10.2023

Forårstjek af dit hus - Klassisk, murermestervilla set udefra

Nu åbner ny millionstor pulje for landets boligejere

Den 11. oktober åbner Energistyrelsen for ansøgninger til en pulje på 100 millioner kroner, der skal hjælpe landets boligejere med at lave energirenoveringer i hjemmet.

10.10.2023

Peder Riemann Gammelmark

Et kig bag kulisserne: Sådan får Aarhus Festuge grøn strøm

Smilets by byder op til fest, når hele byen samles om Aarhus Festuge. Vi støtter festlighederne med grøn strøm og har hjulpet byen med at blive klar til den store folkefest.

25.08.2023