Artikel

10 gode råd: Er dit sommerhus klar til foråret?


Gør sommerhuset forårsklar med disse 10 gode råd om vedligeholdelse inde og ude.

Sommerhus i mørkt træ

Når foråret melder sin ankomst, er der mange familier, der pakker bilen og sætter kurs mod deres sommerhus for at nyde en afslappende stund.

Men hvordan sikrer du, at dit sommerhus er klar til foråret, efter at det har været lukket ned i vintermånederne?

Det svarer Bo Halm Andersen på, byggesagkyndig og energikonsulent her i NRGi.

Her får du hans 10 bedste råd til, hvordan du får dit sommerhus gjort klar til foråret.

Kundeservicemedarbejder sidder ved en computer

Har du både sommerhus og helårsbolig?

Saml dine elaftaler hos os, og betal kun for ét abonnement. Nemt og overskueligt. Ring 7011 4500, og hør mere om det.

1. Tjek sommerhusets vandrør

Start med at undersøge sommerhusets vandrør.

Hvis det har været en kold vinter, kan du opleve, at der er frostsprængninger, lækager eller andre skader på husets vandrør, hvis rørene ikke har været tømt for vand inden vinteren. 

For selvom at du har haft lukket for vandet i løbet af vinteren, kan der stadig gemme sig en smule vand i rørene, som i løbet af vinteren kan fryse til is og sprænge rørene.

Særligt i sommerhuse af ældre dato eller i sommerhuse, hvor vandrørene er dårligt isoleret.

Kig efter vandskader

Inden du tænder for vandet, bør du tage en runde i dit sommerhus og kigge efter synlige spor efter vandskader. Når det er klaret, kan du tænde for vandet. Husk at holde øje med eventuelle utætheder.

Du kan også med fordel holde øje med, om sommerhusets vandmåler bliver ved med at køre rundt, når der er lukket for vandet.

I så fald, bør du ringe til en VVS’er, der kan undersøge dine vandrør nærmere, inden der sker alvorlige skader med dit sommerhus.

Person tænder for vandhane

Husk at lade vandet løbe i et stykke tid, inden I drikker af det.

2. Tænd for vandhanerne

Tænd for vandhanerne, og lad vandet løbe i et stykke tid. Du kan risikere, at vandet i rørene har været stillestående, hvilket kan få sygdomsfremkaldende bakterier i vandet til at trives og formere sig.

Rådet gælder alle vandhaner i sommerhuset, både i køkkenet og på badeværelset. Men det gælder også din bruser, og hvis du har en udendørsvandhane.

Så lad vandet løbe, inden du drikker det eller bruger det til te, kaffe eller madlavning. Du vil typisk også opleve, at der er en smule rustfarve i det første vand, der løber ud af vandhanen.

Du kan også koge noget vand og hælde det ud i afløbene for at rense dem. Hvis du mener, at afløbene er tilstoppet, kan du tilføje lidt opvaskemiddel. Det vil være med til at opløse og fjerne fedt og andet snavs i dem.

“Gør det til en vane at lufte ud dagligt, mens du er i sommerhuset. Gerne 2-3 gange i løbet af dagen.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
Åbent vindue med dug på ruderne

Husk at lufte ud 2-3 gange om dagen.

3. Luft grundigt ud

Når dit sommerhus ikke har været i brug i lang tid, kan luften indenfor blive stillestående.

Og det kan påvirke luftkvaliteten og indeklimaet, så der lugter muggent og indelukket i huset.

husk at lufte ud i hele sommerhuset, så du kan fjerne den dårlige luft.

Start med at åbne alle døre og vinduer i sommerhuset. På den måde skaber du gennemtræk, så den friske luft kommer ind i huset og cirkulerer i alle rum.

Gør det til en vane at lufte ud dagligt, mens du er i sommerhuset. Gerne 2-3 gange i løbet af dagen.

Du kan med fordel også tage husets dyner, puder, håndklæder, tæpper og andre tekstiler med udenfor i det lune forårsvejr, så det kan blive gennemluftet, inden du og din familie tager det i brug.

“Husk altid at gennemgå sommerhusets elektriske installationer.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi
NRGi Rådgiver kigger på et relæ

Du bør altid tjekke relæet, når du tager i sommerhus.

4. Tjek sommerhusets elinstallationer

Husk altid at gennemgå sommerhusets elektriske installationer. Fugt, skadedyr og frost kan nemlig gøre skade på dem.

Du bør også sikre, at sommerhusets stik- og lyskontakter virker, og at de ikke sidder løse eller på anden vis, er beskadiget.

Tjek også, at sommerhusets vigtigste elektroniske apparater virker, som de skal, såsom køleskab, fryser, komfur, opvaskemaskine og vaskemaskine.

Virker dit relæ?

Du bør også teste husets HFI/HPFI-relæ. Så er du på den sikre side og ved, at det slår fra, hvis der sker en overbelastning eller kortslutning, der i værste tilfælde kan resultere i ildebrand.

Du kan teste dit relæ ved at trykke på testknappen – typisk markeret med ’T’ på selve relæet. Tryk på testknappen én gang. Så skulle strømmen slå fra med det samme.

Hvis det ikke er tilfældet, er der noget galt med din fejlstrømsafbryder, og du skal kontakte en autoriseret elektriker, der kan komme ud og se nærmere på det.

Har du udendørs elinstallationer eller stikkontakter, bør du også for en sikkerheds skyld efterse, at de fungerer, som de skal.

Robotstøvsuger kører forbi en sovende hund

Hvis (næsten) alle hjælper med rengøringen, er det hurtigt klaret.

5. Forårsrengøring af sommerhuset

Find kost, sæbevand, støvsuger, karklude og knofedt frem. Det er tid til den store forårsrengøring af dit sommerhus.

Det vil naturligvis gøre huset mere indbydende, når du og familien tager på ferie, men det kan også være med til at sikre, at du får et mere behageligt indeklima i huset.

Hold øje med skimmelsvamp

Et tomt sommerhus, hvor der måske har samlet sig fugt, er gode vilkår for skimmelsvamp. Især hvis sommerhuset ikke er blevet ventileret ordentligt i lang tid.

Kig efter mørke plamager eller grønne pletter på væggene, loft eller i husets hjørner.

Hvis du oplever, at der er en kraftig eller markant lugt af mug eller jordslået kælderlugt, kan det også være et tegn på, at der er problemer med skimmelsvamp i dit sommerhus.

Glem ikke røgalarmerne

Når du nu alligevel er rundt i hele huset med kost og med spand, bør du også se efter, at røgalarmerne fungerer, som de skal, og udskifte batterierne i dem, hvis det er nødvendigt.

Energi- og bolig

Har din bolig et højt energiforbrug?

Få en fagmand på besøg og få overblik over, hvad du kan gøre for at energi­optimere dit hjem, sænke din varme­regning og gøre din bolig mere klima­venlig.

Hånd hviler på en tagrende

Sørg for at tagrenderne er klar til dage med nedbør.

6. Rens sommerhusets tagrender

At kalenderen siger forår, er ikke en garanti for, at solen vil skinne på dit sommerhus hele tiden. Desværre. Der kan komme dage med gråt vejr og masser af nedbør.

Derfor er det også vigtigt, at du finder stigen frem og renser dine tagrender, så de er klar til regnvejrsdagene.

Især efter en vinterperiode, hvor blade, grene og andet skidt kan have samlet sig i tagrenden eller nedløbsrøret, og dermed forhindre, at vandet kan løbe ned i afløbet.

Er dine tagrender tilstoppet, kan du risikere, at vandet løber over, og det kan forårsage skader på taget, loftrummet eller sommerhusets vægge.

Så gør det til vane at tjekke dine tagrender. Du bør som minimum tjekke dem to gange om året. Særligt om foråret og igen om efteråret.

7. Efterse sommerhusets døre og vinduer

Undersøg om dørene og vinduerne i sommerhuset trænger til en kærlig hånd.

Du kan starte med at kontrollere, om tætningslisterne er slidte eller gået i stykker. Det kan nemlig betyde, at der kommer træk og kulde i huset, hvis de ikke slutter helt tæt.

Hvis tætningslisterne har mange revner, sprækker, huller eller er tørre, så de nærmest er smuldret væk, er det på tide at udskifte dem.

Du kan heldigvis selv udskifte dine tætningslister, hvis du er lidt fiks på fingrene. Og det koster ikke alverden at investere i nye tætningslister.

Du kan typisk finde tætningslister i de fleste byggemarkeder.

NRGi Rådgiver undersøger taget på et hus

Find stigen frem og giv dit tag et grundigt tjek.

8. Undersøg sommerhusets tag

Tjek om der er sket skader på dit tag. Langt de fleste af os, vil ikke være i vores sommerhus året rundt, hvilket kan gøre det svært at opdage, hvis der sker noget med taget i løbet af vinteren.

Så giv det et grundigt eftersyn minimum én gang om året.

Du kan kigge efter løse tagsten eller revner i taget. Disse former for skader kan udvikle sig til vandskader på tagkonstruktionen. Og dermed risikerer du, at du skal i gang med et større renoveringsprojekt for at fikse det.

Hvis du derimod opdager skaderne i tide, kan du måske slippe afsted med mindre reparationer, fx udskiftning af enkelte tagsten eller tagplader.

Uanset, om der er behov for en mindre eller større reparation, anbefaler vi, at du får en professionel til at ordne det, så du er sikker på, at det bliver gjort ordentligt.

Tjek taget indefra

Hvis du har mulighed for at kravle op på luftrummet i dagslys, uden at tænde lyset, kan du se, om der er steder, hvor sollyset skinner gennem sprækker eller revner.

Hvis det er tilfældet, kan vand også trænge ind, og du bør få det fikset hurtigst muligt.

Du kan også holde øje med, om der er steder på loftet, hvor der er vådt eller fugtigt. Det kan også være, at du oplever, at der er mørke plamager eller aftegninger, som kan være et tegn på råd og skimmelsvamp.

“Har du givet facaden en omgang maling eller træ­beskyttelse, bør du også kontrollere, at det stadig holder.”
Bo Halm Andersen Byggesagkyndig og energikonsulent hos NRGi

9. Tjek sommerhusets facade

Masser af sand, den bagende sol, kraftig blæst, silende regn og salt fra havet kan være hård kost for dit sommerhus.

Husk derfor at tjekke husets facade et par gange om året, når du besøger det.

Gå en tur rundt om hele sommerhuset og se efter tegn på skader, såsom revner, huller eller sprækker. Det kan også være, at du kan se steder, hvor der er tegn på fugt- eller vandskader.

Har du givet facaden en omgang maling eller træbeskyttelse, bør du også kontrollere, at det stadig holder. Maling og træbeskyttelse vil med tiden skalle af eller krakelere. Og det øger risikoen for skader på facaden.

Hvis det igen er blevet tid til, at du svinger penslen og maler eller giver facaden et lag træbeskyttelse, er foråret et godt tidspunkt at gå i gang på. Sørg for at male eller påføre træbeskyttelsen, når vejret er mildt og tørt.

En mus kravler ud af et hul i et stykke træ

Det er ikke alle gæster, man vil have besøg af i sommerhuset.

10. Undgå skadedyr

Det er ingen hemmelig, at vi danskere er vilde med sommerhuse. Men det er der også andre, der er. Nærmere bestemt skadedyr, som fx mus, rotter og måren.

Så hold øje med, om der er tegn på mus eller skadedyr i huset. Tegnene vil typisk være ekskrementer eller gnavemærker.

Udover at skadedyrene kan lægge en dæmper på den ellers hyggelige sommerhustur, kan de også forårsage stor skade, hvis de gnaver i ledninger og elinstallationer.

Hold øje med hvepsebo

Du bør også gå en runde om sommerhuset og se efter, om der skulle gemme sig et hvepsebo et sted.

De kan ofte slå sig ned under taget, ved et udhus eller skur, eller under et udhæng. Overvej, om du gerne vil have fjernet hvepseboet, hvis hvepsene generer dig eller hvis du er allergisk overfor dem.

Glem ikke loftrummet

Har du et loftsrum i dit sommerhus? Så bør du også se, om der er spor efter skadedyr dér.

Det kan særligt være måren, der har fundet vej ind i sommerhuset og gemmer sig på loftet.

Her kan den finde på at grave gange og ødelægge isoleringen. Hvis du oplever dét, skal du have fat i en skadedyrsbekæmper.

Vil du læse mere?

Sådan Undgår Du Rotter Og Mus I Din Bolig

Stop skadedyrene: Sådan undgår du mus og rotter i dit hjem

De er her, men ingen ønsker at få dem på besøg. I 2019 var der 171.899 anmeldelser om rotter på landsplan – og det er derfor ikke så underligt, at eksperter råber vagt i gevær.

13.11.2020

NRGi Rådgiver står ved en bolig

Det skal du vide om boligens energimærke

Selvom det er lovpligtigt at energimærke sin bolig i forbindelse med et salg, er der mange, der ikke er helt klar over, hvorfor de skal bruge det, og hvordan energimærket kan hjælpe dem.

15.05.2019

Nrgi Rådgiver Kigger På Et Relæ

Boligejere ved ikke om deres el-installationer er lovlige

Har du styr på, hvordan det står til med dine elinstallationer? Som boligejer kan det både være farligt og koste dig dyrt, hvis dine installationer er ulovlige.

15.09.2022

Raadgiver Kigger På Tag13

Hulmursisolering: Få et bedre indeklima og spar på varmen

Er der hulrum i dine ydervægge? Opdag fordelene ved hulmursisolering, og se, om denne energibesparende løsning er noget for dig.

16.02.2023